Historisk arkiv

Støre og Solheim gratulerer vinneren av Raftoprisen for 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Raftoprisen ble torsdag tildelt den indiske organisasjonen ”The National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR)”. I sin begrunnelse for å gi prisen til NCDHR legger styret i Raftostiftelsen vekt på organisasjonens kamp for dalitenes (de kasteløses) rettigheter.

Raftoprisen ble i dag tildelt den indiske organisasjonen ”The National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR)”. I sin begrunnelse for å gi prisen til NCDHR legger styret i Raftostiftelsen vekt på organisasjonens kamp for dalitenes (de kasteløses) rettigheter og innsatsen for å synliggjøre diskriminering og undertrykking på bakgrunn av kastetilhørighet.

- Vi gratulerer The National Campaign for Dalit Human Rights med den prestisjetunge Raftoprisen for 2007, som har bidratt til å sette dalitenes sak på dagsordenen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim.

- Prisen er en viktig oppmuntring til alle de som arbeider for å bedre dalitenes stilling både i India og i andre land i regionen. Vi håper at prisen kan bidra til rettferdighet for denne store befolkningsgruppen, og ønsker å berømme indiske myndigheter for å øke kvoter for underprivilegerte grupper i utdanningssystemet. At India er et demokrati er viktig for dalitenes mulighet til å kjempe for sine rettigheter, og organisasjonens virksomhet kan bidra til å styrke og utdype dette demokratiet, sier Støre og Solheim.

- Flertallet av dalitene tilhører Indias fattigste, og India står overfor store utfordringer med å sikre at den rivende økonomiske utviklingen kommer alle grupper til gode. Norge deltar i et stort program for å redusere barne- og mødredødeligheten i fem av Indias delstater. Forbindelsene mellom våre to land utvides stadig både politisk og økonomisk, med et sterkt fokus på næringslivssamarbeid og våre felles klimautfordringer. Raftoprisen kan bidra til en ytterligere styrking av forholdet mellom våre to land, sier utviklingsministeren og utenriksministeren.