Historisk arkiv

Sommerstengte fødeinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ber de regionale helseforetakene vurdere å holde fødeavdelingene åpne i sommer – eventuelt redusere perioden de er stengt. Ingen fødeavdelinger skal stenges på grunn av økonomi alene. - Gravide og fødende skal sikres tilbud av god kvalitet og kontinuitet, også i sommer, sier Brustad.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ber de regionale helseforetakene vurdere å holde fødeavdelingene åpne i sommer – eventuelt redusere perioden de er stengt. Ingen fødeavdelinger skal stenges på grunn av økonomi alene.
 - Gravide og fødende skal sikres tilbud av god kvalitet og kontinuitet, også i sommer, sier Brustad.

- Jeg har startet arbeidet med en helhetlig strategi for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Et av de mest sentrale målene er å sikre gravide og fødende et tilbud av god kvalitet og kontinuitet. 

- Jeg har tidligere fått informasjon om at alle de gravide som er berørt av sommerstengning har fått beskjed om dette og om hvor fødselen skal finne sted. De fødende jeg har møtt i Nord-Norge denne uken opplyser at slik informasjon ikke er mottatt. Dette er ikke i tråd med det behovet for informasjon og forutsigbarhet som gravide og fødende har, sier Brustad.

- Det skal ikke være økonomi alene som begrunner sommerstengning. Men jeg er kjent med at det mange steder er vanskelig å ha stabil bemanning. Da er det et spørsmål om å få avviklet ferie og samtidig sikre et tilbud med god kvalitet. Jeg har bedt de regionale helseforetakene se på mulighetene for å holde fødeavdelingene åpne i sommer, eventuelt å redusere periodene med sommerstengning.

- Jeg har gitt uttrykkelig beskjed til de regionale helseforetakene om at de må sikre at de ansvarlige helseforetakene omgående kontakter de fødende som er berørt av sommerstengning.  Det regionale helseforetaket må også sikre at de fødende får følgetjeneste i samarbeid med kommunene når det er nødvendig. De regionale helseforetakene kan ikke skyve kostnadene over på kommunene for å spare penger.

Departementet har i dag hatt dialog med styreleder og administrerende direktør i Helse Nord RHF og har blant annet bedt Helse Nord om å forsikre seg om at de gravide har fått informasjon og at følgetjeneste er på plass når det er nødvendig. Brev hvor dette presiseres blir sendt til Helse Nord RHF og de øvrige regionale helseforetakene i dag.