Historisk arkiv

Skal sikre kvaliteten i eldreomsorgen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det må etableres klarere krav til kvaliteten i tjenestene på sykehjem, omsorgsboliger og i hjemmetjenesten. – Vi tar nå initiativ til at det utvikles konkrete krav om kvalitet og pasientsikkerhet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det må etableres klarere krav til kvaliteten i tjenestene på sykehjem, omsorgsboliger og i hjemmetjenesten. – Vi tar nå initiativ til at det utvikles konkrete krav om kvalitet og pasientsikkerhet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Illustrasjonsfoto: EldreomsorgVerdighetsgarantien ble innført fra 1. januar i år. Forskriften skal sikre eldre et godt tjenestetilbud, og den enkelte skal få en verdig alderdom.

Forskriften gir en beskrivelse av eldreomsorgens verdigrunnlag, samtidig som den angir tiltak det skal legges til rette for i tjenestetilbudet, som:

  • riktig og forsvarlig boform
  • lindrende behandling og en verdig død
  • faglig forsvarlig oppfølging av lege og annet relevant personell
  • samtaler om eksistensielle spørsmål

Regjeringen har også besluttet at det skal lages Norges første stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet, som skal omfatte hele helse- og omsorgstjenesten. Meldingen skal danne grunnlaget for arbeidet for å styrke kvaliteten også i tjenestene for de eldre i årene som kommer.

Helse- og omsorgsministeren drøfter denne uken konkrete innspill til stortingsmeldingen med blant annet KS, yrkesorganisasjonene, Helsedirektoratet og representanter fra ideelle organisasjoner.

Sikrere legemiddelbruk
– Vi vet også at mange eldre har flere sykdommer og bruker ulike legemidler samtidig. Det øker risikoen for problemer knyttet til legemidler, sier Strøm-Erichsen.

Det ble nylig lagt fram en rapport, utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, med forslag til tiltak som skal gi tryggere legemiddelbruk for eldre.

I trygge hender
Helse- og omsorgsministeren har allerede satt fokus på pasientsikkerhet gjennom pasientsikkerhetskampanjen “I trygge hender”, som ble lansert i januar. Målet med kampanjen er å redusere antall pasientskader.

I forslag til ny kommunal helse- og omsorgslov foreslås det å lovfeste kravene til systematisk kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeid i hele helse- og omsorgstjenesten og å stille nasjonale kvalitets- og funksjonskrav til fastlegetilbudet.

Satser på eldreomsorgen
Regjeringen har bevilget totalt 8,8 milliarder kroner til investeringstilskuddet til bygging av heldøgns omsorgsplasser. For å sikre driften av disse plassene og styrke tilbudet i hjemmetjenesten har regjeringen også mål om 12.000 nye årsverk i omsorgstjenesten.

Regjeringen la i 2007, som første land i verden, fram en plan for å styrke omsorgen for personer med demens, Demensplan 2015.

– Det innebærer blant annet at alle sykehjem og omsorgsboliger som bygges med investeringstilskudd skal tilpasses personer med demens, sier Strøm-Erichsen, og fortsetter:

– Hittil har vi styrket kommuneøkonomien med om lag 47 milliarder kroner. Vi har allerede nådd det første målet vårt, om 10.000 nye årsverk med god margin. I 2009 fikk vi 2.300 nye årsverk, og tallene for 2010 viser en ytterligere økning.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter