Historisk arkiv

Låvesjokolade fra Stor-Elvdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Da kan du legge turen innom Sjokoladelåven på, som åpnet 21. februar. Med støtte fra Innovasjon Norge satser Elise og Håkon Edvard Nesset nå stort på produksjon av ”Låvesjokolade”. Nesset Nordre i Sollia i Stor-Elvdal produserer i dag 25-30 ulike sjokoladevarianter og målet er å selge 3000 kilo sjokolade i året.

Da kan du legge turen innom Sjokoladelåven på, som åpnet 21. februar. Med støtte fra Innovasjon Norge satser  Elise og Håkon Edvard Nesset nå stort på produksjon av ”Låvesjokolade”.  Nesset Nordre i Sollia i Stor-Elvdal produserer i dag 25-30 ulike sjokoladevarianter og målet er  å selge 3000 kilo sjokolade i året.

Sjokoladedisk

Sjokoladedisk (Foto: Mari Pandum, Innovasjon Norge)

Mørkt, lyst og hvitt. Kaker og rein vare. Her tilsettes sjokoladen en smak av lokale råvarer som tyttebær, einer og blåbær. Sjokoladen har fått navn som "Solbergbiten" og "Vinternatt". Den tradisjonsrike gården fra rundt 1750 har utsikt mot mektige Rondane og ekteparet har sikret seg retten til å bruke maleriet "Vinternatt i Rondane" som logo.

- Med hardt arbeid er det god butikk, sier Håkon Edvard Nesset som sammen med kona Elise har investert rundt 2.5 millioner kroner. Den finansielle støtten fra Innovasjon Norge utgjør ca 750.000 kroner (egenkapital, lån og bygdeutviklingsmidler). I tillegg til å selge fra egen gård har produsenten kommet inn i lokale kafeer, hoteller og butikker. Det er i dag ansatt to personer, men Nesset sier at det etter hvert vil bli behov for flere i arbeid.

- Det er all grunn til å ønske Sjokoladelåven lykke til i den videre satsingen. Dette er nok et godt eksempel på at bønder staser på næringer med basis i selve gardsdriften. Tradisjonell gårdsdrift er viktig, men vi ser stadig flere som velger å utvide med tilbud om alt fra grønn omsorg til for eksempel utmarksturisme. Dette er i tråd med Regjeringens politikk og mål, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Nesset er godt fornøyd med bidragene fra IN og sier også at samarbeidet med Nofima, SINTEF og Forskningsrådet har vært avgjørende for å komme dit de er i dag.        

Ordfører Even Moen erklærte Sjokoladelåven for åpnet i februar ved å bite over en sjokoladelenke.

Ordfører Even Moen erklærte Sjokoladelåven for åpnet i februar ved å bite over en sjokoladelenke. (Foto:Jo Øvergaard/www.sollia.net)