Historisk arkiv

Globale klimakrav til skip fastsatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Etter harde forhandlinger har FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) fastsatt bindende klimakrav til internasjonal skipsfart. –Dette er et historisk gjennombrudd på et viktig tidspunkt, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I en periode med vanskelige klimaforhandlinger og klare konflikter mellom industriland og utviklingsland, har FNs sjøfartsorganisasjon klart å fatte en beslutning med like juridisk bindende krav til alle land.

Dette ble oppnådd etter et initiativ fra Erik Solheim som sammen med åtte andre land (Australia, Belgia, Canada, Danmark, Japan, Liberia, Storbritannia og Tyskland) sendte inn et fullstendig regelverk om energieffektiv design og operasjon av skip.  Kravene betyr at nye skip må bygges mer energieffektive enn det som er dagens standard og at kravene skjerpes inn over tid. I tillegg er det et bindende krav om at alle skip må ha en plan for energieffektiv operasjon.

FNs sjøfartsorganisasjon har klart å treffe en beslutning hvor man har like forpliktelser for alle. Dette prinsippet er avgjørende for internasjonal skipsfart.

Utviklingsland har argumentert hardt for at utviklingsland ikke skal ha bindende krav, og at klimakonvensjonens prinsipp om ulike forpliktelser mellom industriland og utviklingsland skal gjelde. Dette har ikke vunnet fram.

Forhandlingene var meget harde, og Norge koordinerte strategien til landene som kjempet for å få fastsatt dette rammeverket.