Historisk arkiv

Tildelingsplan for klimakvoter sendt til ESA for godkjenning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har sendt den norske tildelingsplanen for klimakvoter til EFTAs overvåkingsorgan ESA for godkjenning. Planen har vært på offentlig høring. Regjeringen mener kvotesystemet er i tråd med direktivet og statsstøtteregelverket.

ESA har i utgangspunktet to måneder på seg til å godkjenne planen. ESAs godkjennelse av tildelingsplanen er en forutsetning for at det skal kunne overføres norske kvoter til EU-land og omvendt.

Norge foreslår å tildele inntil 15 millioner tonn kvoter i det norske kvotesystemet. De kvotepliktige virksomhetenes rapporterte utslipp i 2005 var til sammenligning på om lag 18 millioner tonn. Regjeringen legger opp til å selge om lag halvparten av kvotene. Eksisterende landbasert virksomhet vil få tildelt kvoter basert på sine historiske utslipp i perioden 1998-2001.

Regjeringen fastholder at den setter av en kvotereserve på 9 millioner tonn i perioden 2008-2012, til høyeffektive kraftvarmeverk og gasskraftverk som skal basere seg på rensing. Kraftverk må søke Statens forurensningstilsyn om å få tildelt vederlagsfrie kvoter fra reserven. Kvotereserven vil ikke bli etterfylt dersom den går tom. Tildeling av kvoter fra kvotereserven vil ikke ha betydning for de samlede globale utslippene i perioden 2008-2012, siden utslippstaket i det europeiske kvotesystemet er gitt.

Regjeringen har fastsatt regler som fordeler adgangen til bruk av kvoter fra de prosjektbaserte mekanismene for bedriftene innenfor det europeiske kvotesystemet. De norske kvotepliktige virksomhetene har adgang til å levere slike kvoter i et omfang som tilsvarer 20 prosent av den samlede norske kvotemengden på inntil 15 millioner tonn. Retten til å levere totalt inntil 3 millioner kvoter fra andre land er foreslått likt fordelt mellom de kvotepliktige.

Regjeringen legger opp til å inkludere utslipp av lystgass fra produksjon av mineralgjødsel (salpetersyre). Utslipp av klimagasser fra mineralgjødselproduksjon er ikke i utgangspunktet omfattet av kvotesystemet i EU og Norge. Enkeltland kan søke om å utvide kvotesystemet ved å inkludere ytterligere sektorer og utslipp. Dette krever altså en særskilt søknad til ESA.

Tildelingsplan for klimakvoter: Norwegian National Allocation Plan for the Emissions Trading System in 2008–2012 (pdf)

Høringsdokumenter: Konsultasjon av nasjonal allokeringsplan (NAP)