Historisk arkiv

Vil ha høyere aldersgrense for sjøfolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Et offentlig utvalg som har gjennomgått sjømannsloven, foreslår å heve aldersgrensen for sjøfolk fra 62 til 70 år og samtidig styrke sjøfolks rettigheter på flere områder.

Et offentlig utvalg som har gjennomgått sjømannsloven, foreslår å heve aldersgrensen for sjøfolk fra 62 til 70 år og samtidig styrke sjøfolks rettigheter på flere områder.

- Jeg er svært tilfreds med utvalgets arbeid og synes forslaget er spennende. Vi trenger flere kompetente sjøfolk på norske skip. Da må vi også sørge for å ha en moderne lovgivning som gjør at yrket fortsatt attraktivt, sier statsråd Trond Giske.

Et offentlig har i dag overlevert innstilling til ny skipsarbeidslov (NOU 2012:18 Rett om bord), som skal erstatte dagens sjømannslov fra 1975.

Kort om utredningens hovedinnhold:

  • Heving av aldersgrensen for sjøfolk fra 62 til 70 år.
  • En styrking av stillingsvernet for sjøfolk som i stor grad harmoniserer med de som gjelder for arbeidstakere på land gjennom arbeidsmiljøloven.
  • En utvidelse og klargjøring av sjøfolks permisjonsrettigheter.
  • Klargjøring og utvidelse av prosessregler ved tvist om arbeidsforhold.
  • Et flertall av utvalgets medlemmer foreslår å lovfeste en rett for sjøfolk til å fortsette i stillingen ved tvist om en oppsigelse er lovlig.
  • En styrking av arbeidstakernes rett til drøfting og informasjon.
  • At rederiet gjøres solidarisk ansvarlig for arbeidsgivers økonomiske forpliktelser, der disse ikke er samme rettssubjekt.
  • For NIS-skip foreslås unntak slik at konkurransedyktigheten til NIS ikke påvirkes i vesentlig grad.
  • Ny terminologi: Av hensyn til en kjønnsnøytral lovgivning foreslås uttrykket ”sjømann” erstattet med ”arbeidstaker” og at den nye loven heter ”skipsarbeidsloven” (og ikke lenger sjømannsloven). Nåværende lov har bl.a. den kuriositet at den inneholder permisjonsregler for ”gravid sjømann”.

Utvalget har vært ledet av professor Hans Jacob Bull og har bl.a. bestått av representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Innstillingen til utvalget sendes nå på høring. Nærings- og handelsdepartementet tar sikte på å fremlegge et lovutkast for Stortinget våren 2013.

Klikk her for å lese NOU 2012:18 Rett om bord