Historisk arkiv

Belønningsordningen:

Oslo, Kristiansand og Bergen best på kollektivtransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Etter Samferdselsdepartementets vurdering er Oslo, Kristiansand og Bergen de beste søkerbyene til belønningsordningen for 2008. Alle disse har oppnådd større vekst i kollektivtrafikken enn i biltrafikken, og i alle byene legges det opp til tiltak som viderefører den gode utviklingen.

- Regjeringen ønsker at framkommelighet, miljø og helse skal bli bedre i storbyområdene. Dette skal oppnås ved å dempe veksten i transportbehovet, samtidig som antallet kollektivreiser skal stige på bekostning av reiser med personbil. De konstruktive tiltakene som flere av søkerbyene har kommet med, bidrar nettopp til dette, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.  

Målet med belønningsordningen er å bedre miljøet i de større byene gjennom redusert biltrafikk og bedre kollektivtransport. Retningslinjene som gjelder for belønningsordningen ble innstrammet fra og med 2008. De byene som oppnår de beste resultatene for økning av kollektivtransportens markedsandeler skal belønnes.

Aktuelle virkemidler som byene kan benytte består av tiltak som blant annet begrenser veksten i biltrafikken og samtidig styrker kollektivtrafikken. Det er opp til lokale myndigheter selv å bestemme innretting. Samferdselsdepartementet fordeler de bevilgede midlene mellom byene.

Tildelingen til de fire beste søkerbyene i 2008 er 12 millioner kroner større enn i 2007. Oslo og Bergen får henholdsvis 3 og 2 millioner kroner mer enn i 2007, mens Kristiansand mottar 1 million kroner mer. Skien/Porsgrunn, som søker for første gang i år, mottar 6 millioner kroner.  

Trondheim og Drammen viser også til gode resultater og økte markedsandeler for kollektivtransporten. Trondheim er gjenstand for en vekst i tildelingen på 1,8 millioner kroner sammenliknet med 2007, mens Drammen, som er ny søker av året, tildeles 4 millioner kroner.

Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk
Tildeling av midler for 2008

Byområde Tildeles Søker
Oslo 66 mill. kr Oslo kommune
Bergen 32 Hordaland fylkeskommune
Trondheim 17 Sør-Trøndelag fylkeskommune
Stavanger 15 Rogaland fylkeskommune
Kristiansand 18 Vest-Agder fylkeskommune
Tromsø 3,7 Troms fylkeskommune
Drammen 4 Buskerud Fylkeskommune
Sarpsborg/Fredrikstad 0 Østfold fylkeskommune
Skien/Porsgrunn 6 Telemark fylkeskommune
Tilsammen 161,7

Sammenlignet med 2007, utgjør veksten i belønningsordningen fra 2007 til 2008
totalt 4,5 prosent. Fra starten i 2004 og medregnet inneværende år, utgjør tildelingene til byområdene over belønningsordningen i alt 653,9 millioner kroner.