Historisk arkiv

Ny satsing på Latin-Amerika-forskning i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det var stor glede i fagmiljøene i dag da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland lanserte regjeringens tiltak for å styrke norsk kompetanse om Latin-Amerika og øke forsknings- og utdanningssamarbeidet mellom Norge og Latin-Amerika.

Det var stor glede i fagmiljøene i dag da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland lanserte regjeringens tiltak for å styrke norsk kompetanse om Latin-Amerika og øke forsknings- og utdanningssamarbeidet mellom Norge og Latin-Amerika. 

En arbeidsgruppe nedsatt av Utenriksdepartementet og Kunnskapsdepartementet har levert rapporten Utredning av modeller for etablering av permanent kunnskapsmiljø på Latin-Amerika i Norge. Statsrådene ga i dag sitt svar på Sølvi Ness fra Agenda (t.v) overleverer utredningen om forskningsmiljøer for Latin-Amerika til kunnskapsminister Tora Aasland og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Wera Helstrøm, UDanbefalingene fra Agenda, fagmiljøene og næringslivet, som har vært representert i arbeidsgruppen. 

– Regjeringen ønsker økt samarbeid med Latin-Amerika, en satsing som må bygge på kunnskap om regionen. Jeg er veldig glad for at vi nå får etablert et nasjonalt nettverkssekretariat for Latin-Amerika-kompetanse og et eget forskningsprogram gjennom Norges Forskningsråd. Det er bevilget 15 millioner kroner til oppstart av disse tiltakene i 2008, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Kunnskapsdepartementet vil på sin side følge opp anbefalingene med et eget program for forskning- og utdanningssamarbeid med Latin-Amerika.  

– Vi starter i 2008 og trapper opp mot 2010. Vi vil sikre et samarbeid mellom solide fagmiljøer i Norge og i Latin-Amerika, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. 

Til sammen blir dette en historisk satsing på Latin-Amerika-kompetanse i Norge. Med et langsiktig forskningsprogram kan man sikre produksjon av kunnskap om latinamerikanske forhold og styrke rekrutteringen til feltet. Et nasjonalt nettverk med eget sekretariat skal bidra til at kompetansen styrkes, synliggjøres og brukes.  

Tiltakene skal etableres og forvaltes av Norges Forskningsråd og Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) i samarbeid med Utenriksdepartementet og Kunnskapsdepartementet.