Klima- og miljøministeren til klimamøte i Berlin

Landenes klimamål etter 2030 og et nytt finansieringsmål er tema når klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og statsråder fra en rekke land samles i Berlin denne uken.

– Vi må skru opp tempoet i klimaarbeidet, og møtet i Berlin er en viktig møteplass i de internasjonale klimaforhandlingene. Jeg ser frem til å diskutere hvordan vi skal følge opp resultatene fra klimatoppmøtet i Dubai, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Torsdag 25. og fredag 26. april deltar klima- og miljøministeren på Petersberg-dialogen i Berlin. Temaet er blant annet landenes klimamål etter 2030, som skal meldes inn neste år, og et nytt globalt finansieringsmål. Bjelland Eriksen skal lede landenes diskusjon om hvordan internasjonal finansiering for klimatiltak kan styrkes.

– Ingen kan gjøre jobben alene. Dette er god anledning til å finne fram til felles løsninger og å styrke internasjonalt klimasamarbeid, sier Bjelland Eriksen.

Nye utslippsmål under Parisavtalen

Gjennom Parisavtalen har landene forpliktet seg til å begrense klimaendringene. Landene har blitt enige om å arbeide for at den globale temperaturen ikke stiger mer enn 1,5 grader sammenlignet med før-industriell tid. 

Parisavtalen krever at alle land skal melde inn nye utslippsmål hvert femte år. I 2025 skal landene melde inn mål for perioden etter 2030. Dette målet skal være mer ambisiøst enn det forrige, og skal reflektere landenes høyeste mulige ambisjon.

Norges klimamål til 2030 er å redusere utslippene av klimagasser med minst 55 prosent sammenlignet med nivået i 1990.

– Alle må bidra til mer ambisiøse utslippsmål, også Norge. For å holde global oppvarming til 1,5 grader er det helt nødvendig at de store økonomiene i G20 raskt kutter utslippene, sier Bjelland Eriksen.

Du kan lese mer om Parisavtalen og internasjonale klimaforhandlinger her: Internasjonale klimaforhandlinger - regjeringen.no

Nytt finanseringsmål

Et viktig prinsipp i Parisavtalen er at utviklingsland skal få støtte til å tilpasse seg klimaendringer og å kutte utslipp. Industrilandene har en kollektiv forpliktelse om å mobilisere 100 milliarder dollar årlig i klimafinansiering til utviklingsland.

På COP 29, som foregår i Aserbajdsjan i november, skal det etter planen vedtas et nytt globalt finansieringsmål. Programmet på Petersberg-dialogen i Berlin inkluderer diskusjoner om det nye finansieringsmålet, og om hvordan internasjonal finansiering for klimatiltak kan styrkes.

– Klimafinansieringen til utviklingsland må økes for å nå målene i Parisavtalen. For å få til det trenger vi et nytt mål, hvor både myndigheter og næringslivet bidrar med mer. Flere land må bidra og den private finansieringen må bli langt større grad enn det vi har sett hittil, sier klima- og miljøminister Bjelland Eriksen.

Bred deltakelse

Petersberg-dialogen finner sted årlig, og det er Tyskland og Aserbajdsjan som er vertskap for årets møte. Ministre fra rundt 35 land deltar.

Møtet er oppkalt etter Petersberg-slottet, hvor den første dialogen fant sted i 2010.