Høyringssvar frå Aksel Strømsheim

Dato: 19.04.2024

Svartype: Med merknad

Mitt krav er at regjeringen bruker reservasjonsretten i EØS-avtalen slik at Norge sier nei til direktivet umiddelbart.

Fornybardirektivet kan ødelegge konsesjonssystemet for vindkraft, innføre uansvarlige hurtigprosesser og svekke konsekvensutredningene ytterligere. Uansvarlig knappe tidsfrister vil gjøre at kommunene og innbyggerne vil miste sjansen til å ha en reell debatt om prosjektene, og i samiske områder vil det bli umulig å gjennomføre lovpålagt konsultasjon med reindrifta. Naturen og innbyggernes rettsvern vil svekkes, og det blir ikke tatt hensyn til våre internasjonale forpliktelser etter Montreal-naturavtalen. Det vil bryte med alt regjeringen har sagt og lovet tidligere.

Allerede med dagens konsesjonsprosesser og behandlingstid er det avdekket alvorlige mangler i kartlegging av naturverdier, og Fosen-saken viser at det er gitt konsesjoner i strid med menneskerettighetene. Hasteprosessene i Fornybardirektivet vil gjøre at slike lovbrudd vil komme på løpende band, og resultatet blir et skyhøyt konfliktnivå, økt avmakt og tap av tillit til myndigheter og politikere.

Jeg er sterkt imot at norske myndigheter skal bli pålagt å forhandsutpeke utbyggingsområder og til at det skal åpnes for å bygges vindkraft, sol og vannkraft der uten konsekvensutredninger.

En av de farligste delene av Fornybardirektivet er kravet om at manglende svar på søknader innenfor stramme frister skal bety godkjenning. Skal vi miste våre flotteste naturområder, villreinområder på høyfjellet, gammelskoger og store myrområder fordi saksbehandlerne ble utsatt for et umenneskelig arbeidspress og ikke rakk å komme med avslag i tide?

Fornybardirektivet vil også definere vindkraftutbygging som en «Overriding Public Interest». Dette åpner for omfattende bruk av statlig tvang mot kommuner og grunneiere for å få gjennom prosjekter, og gjør at annet lovverk lettere kan settes til side. Dette mener jeg strider mot viktige demokratiske prinsipper.

Jeg ber samtidig om at regjeringen også setter ned foten mot 4. markedspakke, som inkluderer 2018-versjonen av Fornybardirektivet. Denne pakken vil gi EU og ACER sterkere kontroll over norske energiressurser og føre til mindre råderett over eksporten av strøm. Dette frykter jeg mellom annet vil gi oss like høye strømpriser som på kontinentet permanent, med dramatiske følger for industri, samfunn og husholdninger i Norge, der viktige arbeidsplasser i distriktene og verdiskapende videreforedling av norske ressurser vil erstattes av å eksportere strøm som råvare.

Hva våre forfedre måtte tenke om dagens skjødesløse håndtering av folkemeininga fra gammelt av og opp til folkeavstemmingene om EEC og EU, vites ikke, men det kan garantert ikke være varme og hyggelige tanker.

Hilsen,

Aksel Strømsheim