Høyringssvar frå AMCAR

Dato: 19.04.2024

Svartype: Med merknad

Til Energidepartementet

Tiller, 16. april, 2024

Høringssvar – Fornybardirektivet av 18. oktober 2023

(Korrigert versjon av tidligere innsendt høringssvar)

AMCAR fremmer med dette sin vurdering av Europaparlamentet og rådet for den Europeiske unions utredning og forslag til nytt fornybardirektiv. Direktivet er allerede godkjent og implementert av Europaparlamentet. Gjeldende høringen vil sånn sett kun være relevant når det gjelder i hvilken grad hele eller deler av direktivet skal implementeres i norsk lovgivning.

AMCAR er Norges største kjøretøyhobbyorganisasjon. Bilklubber som omfatter alle bilmerker, uansett opphavsland, er tilsluttet oss, og vi representerer pr. i dag totalt nesten 60.000 kjøretøyeiere. Vi er derfor talerør for det som Europa-parlamentet og rådet omtaler som ‘’særlige interessegrupper’’. AMCAR har siden 1975 jobbet målrettet mot det politiske Norge for å beholde og forbedre vilkårene til den norske kjøretøyhobbyen. AMCAR er også fast høringsinstans for bl.a. Samferdselsdepartement, Vegdirektoratet, Finansdepartementet (bilsaker) og Toll- og avgiftsdirektoratet (bilsaker).

AMCAR støtter teknologisk utvikling og tilpasninger av regelverk og kravsnivå som bidrar til, og sikrer, en større grad av miljømessig bærekraft.

AMCAR registrerer imidlertid at fornuftig ivaretakelse av det allerede eksisterende ikke nødvendigvis blir prioritert tilstrekkelig når nye forskrifter og forordninger utarbeides. Og den raske utviklingen man ser i dag er i større grad politikerstyrt enn teknologistyrt.

Europaparlamentet og rådet for den Europeiske union anmerker i sine vurderinger (ref. punkt 99) at de anser det som nødvendig med en korrigering og presisering i Dir. 98/70/EF, artikkel 4, punkt 1. Der det inntas formuleringer som sikrer muligheten for en videre utvikling fra dieselkvalitet B7, slik at man på sikt kan oppnå en innfasing av dieselkvalitet B10. Dette er nødvendig da målsetningen også for diesel er at de biobaserte komponentene økes, og der den foreløpige målsetningen er inntil 10 % FAME.

Europaparlamentet og rådet for den Europeiske union påpeker imidlertid at det vil være en betydelig andel kjøretøyer som ikke er kompatible med B10, også i 2030. Og at det derfor må inntas føringer i Dir. 98/70/EF, artikkel 4, punkt 1, der dieselkvalitet B7 innføres som beskyttet sikringskvalitet på EU-plan. Dieselkvalitet B7 som lovpålagt sikringskvalitet vurderes derfor som avgjørende for en fremtidig innfasing av den mer miljøvennlige dieselkvaliteten B10.

Bensin inngikk ikke som en del av Europaparlamentet og rådet for den Europeiske unions vurderingspunkter, det ble derfor heller ikke foreslått noen endringer når det gjelder bensin. Det samme gjelder etanolfri bensin som sikringskvalitet. AMCAR erfarer at man etter innføringen av bensinkvalitet 95 oktan E10, her hjemme, på lik linje med det som Europaparlamentet og rådet påpeker når det gjelder dieselkvalitetene B7 og B10, har skapt problemer for eiere av et stort antall kjøretøy, da kjøretøyene ikke er konstruert for bensin med etanolinnblanding. Dette igjen forsterkes ved at tilgangen på etanolfri bensin er markedsregulert. Resultatet av dette er at vi pr. i dag i Norge kun sitter med i overkant av 400 utsalgssteder som tilbyr 98 oktan E5 uten bioetanol.

AMCAR ser at det framover i tid vil kunne bli aktuelt også å øke bioetanolandelen for bensin. Dette kan oppnås ved at 95 oktan går fra E10 til E15, alternativt at E15 innføres som en kvalitet i tillegg til E10. Et annet senario kan også være at 98 oktan E5 som pr. i dag her hjemme er E0, på sikt får 5 % etanolinnblanding. Sistnevnte reguleres av bransjen selv.

AMCAR sitter på nøkkeltall som viser at frafallet av bensinbiler i Norge er 20 ganger større enn tilveksten. Framskriving av tall viser også at vi på nasjonalt plan vil bli sittende igjen med rundt 350 000 kjøretøy etter 2040, der disse utelukkende vil falle inn under definisjonen entusiastkjøretøy og veteranbiler (tall fra OFV). Dette vil da hovedsakelig være kjøretøy som ikke er konstruert for å tåle bensin med etanolinnblanding.

Samtidig viser tall fra SSB at salget av bensin faller med rundt 10 % pr. år. Trend i tallmateriale fra SSB, samt ikrafttreden av forbud mot salg av nye bensinbiler f.o.m 2035 sannsynliggjør at reduksjonen i salg av bensin vil eskalere til en årlig reduksjon på minst 15 % f.o.m 2035. På grunn av nasjonale føringer vil man i Norge raskt kunne få store problemer dersom det ikke finnes myndighetspålagte reguleringer rundt krav til sikringskvalitet også når det gjelder bensin. Årsaken til at vi er spesielt utsatte i Norge er at vi har en vesentlig høyere elbil- andel og salg enn resten av Europa. I tillegg så har vi et myndighetsbestemt omsetningskrav for biodrivstoff som i dag ligger på 19 volumprosent. Tall fra OFV viser også at reduksjon i antall biler, nesten utelukkende består av kjøretøy som i dag benytter bensinkvalitet 95 oktan E10. Vi står derfor i fare for at etanolinnblandingen må økes i alle bensinkvaliteter for å kunne oppnå omsetningskravet – mens kjøretøyene som skal fylle dette drivstoffet ikke er kompatibel med kvaliteten.

AMCAR anser at det på bakgrunn av dette også eksisterer et behov for å sikre framtidig tilgang på nødvendig bensin etter de samme prinsipper som Europaparlamentet og rådet for den Europeiske union påpeker når det gjelder diesel.

Norge vil etter 2035 sitte med rundt 350 000 kjøretøy, som ikke er kompatible med etanolholdig bensin. Dette vil i hovedsak være kjøretøy som har behov for etanolfri bensin E0. Behovet er derfor, på samme måte som det Europa-parlamentet og rådet for den Europeiske union påpeker når det gjelder diesel, direkte sammenlignbart for bensinbiler.

Med dagens utskiftningstakt på bilparken og overgang til elektriske kjøretøy, så tyder mye på at det både i Norge og resten av Europa vil eksistere et betydelig antall entusiastkjøretøy i et evighetsperspektiv. Fellesnevneren for disse er at de har behov for tilgang på bensin med lavt etanolinnhold eller etanolfri bensin. Den største gruppen finnes innenfor sistnevnte kategori.

Forslag

På bakgrunn av dette burde det også ha vært inntatt korrigeringer og en presisering i Dir. 98/70/EF, artikkel 3 for å sikre forutsigbar tilgang på etanolfri bensin. Dir. 98/70/EF, artikkel 3, punkt 7, tillater at medlemsstatene, med henblikk på særlige interessegrupper for bruk i eldre kjøretøy, omsetter blyholdig bensin.

Punkt 7 er ikke lenger relevant da utviklingen innen blyfribensin har gjort at eldre motorer er kompatible med dagens blyfribensin. AMCAR anser det derfor som mere hensiktsmessig dersom dagens utdaterte punkt 7 hadde vært endret fra å tillate salg av blybensin, til å sikre nødvendig tilgang på etanolfri bensin for særskilte interessegrupper og for bruk i eldre kjøretøy.

Direktiv 98/70/EF artikkel 3, punkt 7, burde derfor vært erstattet av følgende formulering i norsk regelverk:

Medlemsstatene krever, at leverandørene sikrer at bensin som inneholder etanol bare kan tilbys på steder der det finnes utsalgssted for sikringskvalitet innen 50 kilometer. Med sikringskvalitet (E0) menes bensin, til bruk i veigående kjøretøy, som ikke inneholder etanol.

Oppsummert

Sikringskvalitet for bensin var som nevnt ikke en del av fornybardirektivets høring. Men Europa-parlamentet og rådet for den Europeiske union påpeker viktigheten av dieselkvalitet B7 som beskyttet sikringskvalitet på EU-plan. Som det ovenstående peker på er imidlertid de samme behovene gjeldende for bensin, som for diesel. AMCAR anbefaler på bakgrunn av dette at Energidepartementet merker seg dette slik at vi kan legge nasjonale føringer som sikrer fremtidig tilgang på etanolfri bensin.

Vennlig hilsen

AMCAR

Thomas Lian Kristiansen