Høyringssvar frå Alf Ståle Fjelland

Dato: 18.04.2024

Svartype: Med merknad

Energidepartementet

Sendt elektronisk

Deres ref.: 24/33 Dato: torsdag 18. april 2024

VEDRØRENDE: HØRINGSUTTALELSE FRA PRIVATPERSON VEDRØRENDE EU´s FORNYBARDIREKTIV 2023/2413/EU

  • SAKENS BAKGRUNN

Jeg viser til høring om EUs fornybardirektiv fra 18. oktober 2023, med høringsfrist den 19. april 2024.

Høringen gjelder «Europaparlament- og rådsdirektiv 2023/2413/EU om fremje av energi frå fornybare energikjelder» https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/hoyring-om-eus-fornybardirektiv-fra-18.-oktober-2023/id3023048/

  • FORMÅLET MED EU´S FORNYBARDIREKTIV 2023/2413/EU.

Da det nye direktivet ble utviklet i EU var hensikten følgende;

  • å øke andelen fornybar energi i EUs energimiks til minst 40% innen 2030 (fra ca.17%).
  • bidra til å nå EUs klimamål for 2030 og 2050.
  • stimulere til innovasjon og investeringer i fornybar energi.
  • skape en mer sikker og bærekraftig energiforsyning i Europa.
  • STATUS HER HJEMME I NORGE.

I 2022 var 51,7 % av den totale energibruken i Norge fornybar energi. Dette inkluderer energi fra vannkraft, vindkraft, bioenergi, solenergi og geotermisk energi (les; varmepumper).

Dette betyr at Norge har oppnådd disse målene allerede.

  • SATSING PÅ FORNYBAR ENERGI I NORGE.

Det er verd å merke seg at det er Vindturbiner som er regjeringens satsingsområde innen fornybar energi, gjerne på bekostning av;

  • oppgradering av dagens eksisterende vannkraft
  • store urørte naturområder på land, og
  • fuglelivet på land og til havs

Jeg er derfor sterk mostander av Vindturbiner som fornybar energi for Norge.

I tillegg er det i dag åpenbart behov for stor offentlig milliard-subsidiering av mange av disse anleggene, og regningen sendes direkte til de norske skattebetalere for at bl.a. EU skal nyte godt av en slik fornybar energi fra Norge.

Jeg ønsker derfor at vi se på andre løsninger for å dekke fremtidig energibehov i Norge som har langt mindre negative konsekvenser per produsert KWh.

Det reviderte fornybardirektivet innebærer også store endringer i konsesjonsbehandlingen på et helt sentralt samfunnsområde som energi. Direktivets hurtigbehandling og reduserte krav til konsekvensutredning er uansvarlig ut fra naturfaglige hensyn, og for å kunne gjøre faglig begrunnede samfunnsmessige avveininger.

Direktivets tilrettelegging for forenklet og hurtig konsesjonsbehandling av fornybarprosjekter innebærer også at lokaldemokratiets muligheter til involvering og innflytelse blir tilsidesatt.

  • NORGE OG EUROPA/EU.

Direktivet har også som formål å oppnå en sikker og bærekraftig energiforsyning i Europa.

  • Til dette er det å nevne at Norge i dag bidrar langt mer per innbygger til EU sitt energibehov enn noen annen nasjon innen EU, uten å være underlagt dette direktivet.
  • Norge har også økt gass-eksporten betydelig etter EU sin feilslåtte energistrategi, for å bidra med å sikre EU stabil tilgang til gass, på vanlig kommersielle vilkår, uten å være underlagt dette direktivet.

Jeg ønsker at vi bevarer vår vannkraft og annen energi under Norsk kontroll slik at vi kan utnytte vårt konkurransefortrinn, ved at vi har tilgang til billig og stabil energi til husholdninger og til vår kraftkrevende industri, uten å være utsatt for press eller inngrep fra EU.

Jeg ønsker også å se at vi i Norge fremmer demokratiske verdier, ved å sørge for at beslutninger som tas, vedtas av egen befolkning, og ikke i Brüssel, utenfor demokratisk kontroll, av de som faktisk eier energien i Norge; nemlig det norske folk.

Vennlig hilsen

Alf Ståle Fjelland

Bekymret innbygger