Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 11 - 22.3.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤21. mars var den internasjonale dagen for avskaffelse av rasisme og diskriminering ¤Informasjonsportalen 'Ny i Norge' lanseres ¤Manuela Ramin-Osmundsen blir ny direktør for Utlendingsdirektoratet ¤Schengen Border Code ¤Forslag om lovendring for Visa In

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 11 - 22.3.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


21. mars var den internasjonale dagen for avskaffelse av rasisme og diskriminering

Den 21. mars var det 40 år siden FN etablerte den 21. mars som internasjonal merkedag for avskaffelse av rasisme og diskriminering. Datoen er valgt for å minne de 69 demonstrantene som ble massakrert av myndighetene under en demonstrasjon mot Sør-Afrikas rasistiske passlover den 21. mars 1960.

Påbudet om å bære statlige identifikasjonspapirer var et viktig ledd i den sørafrikanske statens apartheidpolitikk. Hudfarge og etnisk tilhørighet bestemte enkeltmenneskers bevegelsesfrihet og mulighet til å delta i samfunnet.

Retten til et effektivt vern mot rasistiske handlinger eller ytringer er en fundamental menneskerett, og en forutsetning for et demokrati. FNs internasjonale dag mot rasisme og diskriminering minner oss om de skadevirkninger rasisme kan ha, og hvor viktig det er å arbeide mot slik forskjellsbehandling.

Til nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet i svært liten grad mottatt klager på etnisk diskriminering. Det er en utfordring å gjøre Ombudet og den nye diskrimineringsloven kjent, men det ligger også en utfordring for dem som utsettes for diskriminering, å bruke det rettsvernet som finnes. Så lenge diskrimineringen holdes skjult, vil den også forbli skjult.

Likestillings- og diskrimineringsombudet

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Informasjonsportalen "Ny i Norge" lanseres

Onsdag 22. mars lansererarbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen informasjonsportalen "Ny i Norge" www.nyinorge.noPortalen er én av flere nye tiltak som skal sikre at både nyankomne innvandrere, besøkende og beboere i asylmottak får relevant informasjon om det norske samfunnet - samlet på ett sted og på nesten 20 forskjellige språk.

"Ny i Norge" inneholder informasjon om rettigheter, plikter og muligheter de får som deltakere i det norske samfunnet, noe som gjør de bedre rustet til å lykkes i Norge og til å bidra.

Portalen skal bidra til at nyankomne innvandrere raskt bygge en forståelse av hva det innebærer å delta i det norske samfunnet, og dermed bedre forberedt til å møte de utfordringene som ligger i det å finne seg til rette i et nytt land. Både norskopplæring, helse, skole, familieforhold, arbeid og samfunnsrettigheter er temaer som dekkes. Tekstene er oversatt til nesten 20 språk, og finnes dermed på morsmålet til alle de store innvandrergruppene.

Portalen er utarbeidet av UDI med bistand fra representanter for målgruppene, frivillige organisasjoner og ulike fagmyndigheter.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Manuela Ramin-Osmundsen blir ny direktør for Utlendingsdirektoratet

Manuela Ramin-Osmundsen ble i statsråd 17. mars beskikket til åremålsstilling som ny direktør i Utlendingsdirektoratet med tiltredelse fra det tidspunktet departementet bestemmer.

Utlendingsdirektoratet (UDI) er et forvaltningsorgan som behandler søknader etter utlendingsloven, slik som asyl- og utlendingssaker. UDI er fra 1. januar 2006 underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Direktøren er ansvarlig for den daglige ledelse og utvikling av UDIs virksomhet. Åremålsstillingen er på seks år med mulighet til forlengelse i en ny periode.

- Jeg er glad over å kunne utnevne en dyktig leder til direktørstillingen. Hun har i tillegg til en relevant bakgrunn, også lang og variert erfaring fra UDI, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Manuela Ramin-Osmundsens bakgrunn, erfaring og utdannelse gjør at hun har tung kompetanse innenfor aktuelle fagområder. Hun kjenner offentlig forvaltning og har en bred kontaktflate, juridisk forståelse og erfaring, god muntlig og skriftlig formuleringsevne, både på norsk og engelsk, samt fransk, som er hennes morsmål. I tillegg har hun i mange vanskelige saker vist at hun kommuniserer godt, sier statsråden.

Manuela Ramin-Osmundsen er utdannet Cand. Jur fra 1986. Hun har vært advokatfullmektig i Frankrike og har hatt en stipendiatstilling i Juridisk avdeling i Europakommisjonen i Brussel. I 1992 var hun EU-rådgiver i advokatfirmaet Stabell. Fra 1993 til 1995 var hun førstekonsulent ved Statens helsetilsyn, Legemiddelavdelingen. Fra 1995 til 1998 var hun førstekonsulent/rådgiver i UDI, Integreringsavdelingen. Høsten 1998 var hun prosjektleder i Kommunaldepartementet. Fra 1998 til 2002 var hun daglig leder ved Senter mot etnisk diskriminering.

Fra 2002 til 2006 har Ramin-Osmundsen vært assisterende direktør i UDI, og fra januar 2006 har hun fungert som direktør i UDI.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Schengen Border Code

Den 21. februar vedtok EU ”Schengen Border Code”, en rettsakt som regulerer passering av de ytre grenser. Norge har deltatt i utformingen av rettsakten som er Schengen-relevant. Etter planen skal de nye reglene iverksettes høsten 2006. En norsk tilslutning til dette regelverket medfører behov for enkelte endringer i utlendingsloven(Endringene er nærmere beskrevet i Nyhetsbrevet nr. 4 av 1.2.2006.).

Schengen Border Code er en del av en felles europeisk forvaltning av de ytre grenser (Schengen yttergrensen). Den bidrar til en mer enhetlig og effektiv overvåking av de ytre grenser, blant annet når det gjelder kontroll av sjøgrensene. Grenseforordningen inneholder også bestemmelser som sikrer tredjelandsborgere ankemuligheter ved vedtak om bortvisning på grensen.

Rettsakten må ses i sammenheng med opprettelsen av Yttergrensebyrået, FRONTEX, som ble operativt i 2005 og som har til oppgave å styrke det operative samarbeidet mellom EUs medlemsland, Norge og Island. I forlengelsen av dette arbeidet er man nå også i gang med å etablere et Yttergrensefond, til støtte for medlemslandenes arbeid med yttergrensekontrollen.

Se vedtaket her: (PDF)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Forslag om lovendring for Visa Information System (VIS)

Det er vedtatt i EU/Schengensamarbeidet at det skal opprettes et felles europeisk visum-informasjons-system; Visa Information System (VIS). Dette skal være et system for registrering, lagring og utveksling av informasjon i forbindelse med behandling av visumsøknader. Systemet skal blant annet bidra til å forebygge trusler mot medlemsstatenes indre sikkerhet og forenkle identifikasjon og tilbakesendelse av ulovlige innvandrere.

Som følge av Schengensamarbeidet, er Norge forpliktet til å implementere VIS. Etter planen skal systemet tre i kraft i begynnelsen av 2007.

AID sendte den 07.03.06 ut høringsbrev der det foreslås å innføre en lov-hjemmel for å implementere VIS

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SSB om befolkningsframskriving

I den siste utgaven av Samfunnsspeilet finnes en artikkel/intervju med Lars Østby og Inger Texmoen og Helge Brunborg om befolkningsframskriviningen, som kan være av interesse.

http://www.ssb.no/samfunnsspeilet/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

Tverrfaglig samarbeid mot menneskehandel. UDI Regionkontor Vest inviterer mottaksansatte og deres lokale samarbeidspartnere innen politi, helse og barnevern til seminar om menneskehandel i Bergen den 23. og 24. mars.
For mer informasjon: http://www.udi.no/templates/Page.aspx?id=7172

Topp 10-prosjektet har kåret ti fremragende kvinner og menn med innvandrerbakgrunn i norsk arbeidsliv og inviterer til debatt i Hausmannsgate 23 den 24. mars kl. 14-17. Påmelding innen innen fredag 17.mars til eli@mangfold.no
Les mer her:

Seminar: "Desperate Identity: Diasporic, Imagined and Reified Communities in the Globalized World" v/ Dr. Joachim Renn, Institut für Soziologie, Friedrich Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.
Tid: 24. mars 2006 kl. 10.00 - 12.00
Sted: Universitetet i Oslo, Blindern, Georg Sverdrups hus, undervisningsrom 3, 3. etasje
For mer informasjon: http://www.culcom.uio.no/aktivitet/index.html

Konferanse om rusmiddelproblematikk og ungdom med innvandrerbakgrunn 5. og 6. april 2006, om forskningen på feltet og forskjellige utfordringer som praktikere møter i arbeidet med denne målgruppen.
Sted: Radisson SAS Scandinavia hotell, Oslo
Arr.: Sosial- og helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
For mer informasjon og påmelding, se her:

Kvinneuniversitetets forskningsfond utlyser stipend på 40 000 kr for 2006. Tema er "Innvandrerkvinnen i Norge – modell og foregangsperson". Søknadsfrist: 8. mai 2006.
For mer informasjon, se: http://www.kvinneuniversitetet.no

Konferanse: ”Immigration Futures” om framtidige migrasjonsstrømmer, migrasjonsmønstre og utvandringens betydning for avsenderland. Tid og sted: 18.-19. mai 2006, Prato, Italia.

KIMs landskonferanse 2006 - Om minoritetsorganisasjoner
KIMs (Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene) landskonferanse holdes i Drammen 19.-20. mai 2006. Tema er " Mangfold og inkludering - nye utfordringer for minoritetsorganisasjonene".
Les mer her

Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse arrangerer den 22. og 30. mai kurs om ulike kulturer- hva så? Sykdom, mestring og minoriteter. (kurset gir tellende timer innen mange felt, se www.nad.no for mer informasjon). For nærmere informasjon kan Steinar Bakken fra Næringsakademiet bli kontaktet : steinar@nad.no).
Samme kurs skal også holdes i Stavanger i samarbeid med lærings og mestringsenteret ved Stavanger Sykehus 12. juni 2006.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring arrangerer nasjonal konferanse i Tromsø 1-2 juni 2006 -"Mangfold gjennom inkludering og deltakelse i oppvekst og utdanning"
Målet med konferansen er å skape en dialog, dele erfaringer og bidra til refleksjon om utfordringer som en mangfoldig og flerkulturell skole og barnehage stiller oss overfor. Gjennom et rikholdig program gis konferansedeltakerne kunnskap og inspirasjon som kan støtte utvikling av god praksis i ulike deler av utdanningssamfunnet.
For å se på programmet klikk her.
Konferanseavgift, priser for opphold og påmelding

Den 11. Internasjonale Metropolis-konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places.
31. mars 2006 er ny frist for å sende inn forslag til workshops.
Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/
Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Gina Lund
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: