Historisk arkiv

Norge bidrar til energieffektivisering i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge bidrar til å styrke miljøinnsatsen i Polen gjennom EØS-midlene. Satsingen på energieffektivisering i offentlige bygninger er et av de mest konkrete eksemplene på dette. Resultatet er lavere energiforbruk og reduserte utslipp av klimagasser.

- Polen har store miljøutfordringer. Gjennom EØS-midlene gir vi konkrete og viktige bidrag til å løse disse utfordringene. Satsingen på energieffektivisering og fornybar energi i Polen gir både miljømessige og økonomiske gevinster, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Reduserer energiforbruket
En uavhengig gjennomgang av 65 energieffektiviseringsprosjekter som Norge støtter i Polen viser at innsatsen gir resultater. Prosjektene omfatter om lag 300 skolebygninger og helseinstitusjoner over hele Polen.

Prosjektene har i gjennomsnitt en forventet energieffektivisering på mer enn 50 prosent. Årlige utslipp av klimagasser vil bli redusert med 52.000 tonn, og utslipp av helseskadelig svevestøv reduseres.

Rapporten, som er utarbeidet av Scanteam og polske Proeko CDM, konkluderer med at de forventede resultatene innebærer et vesentlig bidrag til nasjonale målsettinger når man sammenlikner med andre tiltak. Det er et stort potensial for å gjennomføre slike tiltak i større skala.

Økt bevisshet blant barn og voksne
Tiltakene som gjennomføres i prosjektene inkluderer etterisolering av bygninger, utskifting av vinduer og dører, installasjon av nye fyringsanlegg og overgang til bruk av fornybare energikilder. I noen av prosjektene trekkes elever, lærere og foreldre inn for å øke kunnskapen og bevisstheten om energieffektivisering. Dette spenner fra tegnekonkurranser til egne undervisningsopplegg.

Tusenvis av skoleelever, lærere og pasienter vil ifølge rapporten få et bedre lære-, arbeids- og pleiemiljø som følge av tiltakene. Energieffektiviseringsgevinsten gir lavere energikostnader, og prosjektene bidrar til å skape nye arbeidsplasser.

Solcellepanel tas i bruk som fornybar energikilde ved boligkooperativet i Przeworsk i Polen. Om lag 2000 leiligheter får nye fyringsanlegg gjennom prosjektene Norge støtter.

200 miljøprosjekter
Den samlete støtten fra EØS-midlene til energieffektiviseringsprosjektene i Polen er på rundt 370 millioner kroner. De totale prosjektkostnadene er på mer enn 600 millioner kroner. Polen er det desidert største mottakerland av EØS-midler, og mottar om lag 5 milliarder kroner i støtte i perioden 2004-2009.

Av de totale EØS-midlene går om lag 20 prosent til investerings- og utviklingsprosjekter innen miljø og bærekraftig utvikling i EUs nye medlemsland, samt i Hellas, Portugal og Spania. Dette omfatter mer enn 200 prosjekter, og utgjør nesten 1,5 milliarder kroner i samlet støtte.

Tiltak innen energieffektivisering og fornybar energi er det største fokusområdet. Andre viktige områder som støttes er vannrensing, miljøovervåking, avfallshåndtering, bevaring av biologisk mangfold og forebyggende tiltak mot flom og skogbranner.