Historical archive

Help Africa

Historical archive

Published under: Bondevik's 2nd Government

Publisher: Ministry of Foreign Affairs

Special agreement for Africa. (23.08).

Press release

No.: 135/05
Date: 21.08.2005

Help Africa

Regjeringen innfører et eget måltall for bistand til Afrika og lavinntektsland. Innen utgangen av neste stortingsperiode skal Norge gi 65 prosent av sin bistand til Afrika, og totalt 70 prosent til såkalte lavinntektsland. Dette er også i tråd med G8-landenes ønske om en fordobling av bistanden til Afrika innen 2010.

Samarbeidsregjeringen har arbeidet for å konsentrere mer av utviklingsinnsatsen om de fattigste i verden. Målet om at 40 prosent av bistanden skal gå til de fattigste landene (MUL-landene) er nå nådd.

– Norge er blant de givere som gir mest bistand til disse landene. Men vi er ikke tilfreds med det. Regjeringen tar derfor nye grep for å garantere at norsk bistand skal gå til de fattigste landene i verden, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Det er i Afrika fattigdommen er størst – og der flest enkeltmennesker har minst håp om levekår i tråd med FNs tusenårsmål innen 2015. Mer av ressursene skal også gå til lavinntektslandene. Derfor innføres egne måltall:

  • Minst 65 prosent av bistanden skal gå til Afrika innen utgangen av neste stortingsperiode.
  • Tilsvarende skal minst 70 prosent av bistanden gå til lavinntektsland, hvor Afrika vil utgjøre en hovedtyngde – men hvor også noen asiatiske og mellom-amerikanske land kommer med.

Når målet er nådd i 2010, vil vi sette oss mer ambisiøse mål fram mot 2015.

– Med den opptrappingen regjeringen tidligere har vedtatt og som skal sikre at bistanden skal ligge på minst 1 prosent av BNI i neste stortingsperiode, vil det norske ”Løft for Afrika” bety et viktig bidrag i kampen mot fattigdom, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF).

Pressekontakt: informasjonssjef Espen Gullikstad, tlf. 91 70 81 22