Irak - reiseinformasjon
Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Jordan
Reiseinformasjon | Sist oppdatert: 06.01.2025 | Utenriksdepartementet
Sikkerhetssituasjonen i Irak er svært ustabil. Utenrikstjenesten har begrenset mulighet til å gi konsulær bistand til norske borgere i Irak.
REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 19. MAI 2022 - FORTSATT GYLDIG
Irak - reiseråd
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til landet, med unntak av provinsene Dahuk, Erbil og Suleimania i de kurdiske områdene. Til disse områdene fraråder Utenriksdepartementet alle reiser som ikke er strengt nødvendige.
Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å ha et gyldig reisedokument og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.
Pass: Ambassaden anbefaler reisende å alltid ha med seg passet. Nødpass er ikke godkjent for innreise til Irak, men ambassaden er kjent med at det forekommer tilfeller hvor reisende med nødpass får innreise.
Visum: Nordmenn må ha visum for opphold i Irak. Visum kan kjøpes på flyplassene og ved grenseovergangene, mer informasjon på nettsiden til den irakiske ambassaden i Oslo. Hotellreservasjon i Irak må fremvises ved kjøp av visum. Kontakt den irakiske ambassaden i Oslo ved spørsmål angående visum.
Kontaktinformasjon til Iraks ambassade i Oslo:
Embassy of the Republic of Iraq in Oslo
Adresse: Tidemands gate 9, 0244 Oslo
Telefon: +47 22 44 97 24
Ved innreise til Kurdistan-regionen i Irak må man kjøpe e-visum på forhånd. Mer informasjon finnes på kurdiske myndigheters nettsider. Vær OBS på at dette visumet ikke er gyldig utenfor Kurdistan.
Irakiske myndigheter anser norske statsborgere av irakisk opprinnelse som irakiske borgere.
Mistet pass: Hvis du mister pass, må du melde tapet til ambassaden i Amman eller en annen norsk utenriksstasjon. Det er krav om personlig oppmøte. Man kan samtidig søke om nytt pass. Send epost til ambassaden for avtale.
Norge har ikke ambassade i Irak. Ansvarlig ambassade er den norske ambassaden i Amman, Jordan. Norske myndigheter har liten eller ingen anledning til å gi konsulær bistand til norske borgere i Irak.
Den siste tidens økte spenninger i regionen kan medføre at sikkerhetssituasjonen endrer seg raskt.
Norske borgere i Irak oppfordres til å registrere seg i appen Reiseklar eller nettsiden reiseregistrering.no.
Trusselnivå: Det er høyt trusselnivå i Irak, særlig i provinsene Anbar, Nineveh, Salah al-Din, Kirkuk (Ta'mim) og Diyala.
Trafikksikkerhet: Trafikkbildet er uoversiktlig, og ulykker er en hyppig dødsårsak i Irak. Vis derfor aktsomhet i trafikken.
Terror: Terroraksjoner i form av bombeangrep og væpnede angrep forekommer hyppig. Terrorgrupper kontrollerer ikke lenger territorier i Irak, men terrorgrupper holder fortsatt et høyt aktivitetsnivå flere steder.
Det har funnet sted en rekke rakett- og IED-angrep mot vestlige mål i Irak. Disse har hovedsakelig militære installasjoner og logistikkelementer som mål, men har også rammet sivile og blant annet ført til stenging av flyplassen i Erbil og Bagdad.
LHBTI: Personer med synlig LHBTI-identitet er svært utsatt i Irak. Spesielt gjelder dette transpersoner. Det har funnet sted en rekke alvorlige voldelige angrep, inkludert drap, på transpersoner.
Generelt: Det henvises til henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige råd ved reiser til Irak. Kontakt lege i god tid før avreise om eventuelle vaksiner. Det er meget begrensede helsefasiliteter i Irak. Vær forberedt på et meget varmt klima, med temperaturer på opptil 50 grader om sommeren. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering. Vann fra springen kan ikke drikkes. Sjekk forseglingen på flasker.
Det er en betydelig kidnappingsfare for vestlige besøkende. I tillegg er det mye voldelig vinningskriminalitet. Straffenivået i Irak er høyt, og dødsstraff anvendes, også for utenlandske statsborgere.
Jordskjelv kan forekomme. I november 2017 rammet et jordskjelv med styrke 7,3 på Richters skala i grenseområdet mellom Irak og Iran, og minst 630 mennesker mistet livet.
Språk: Arabisk og kurdisk er Iraks offisielle språk, og det er generelt begrensede engelskkunnskaper i landet.
Bekledning: På gaten og andre offentlige steder anbefales det å kle seg på et vis som dekker til skuldre, knær og navle. Dype utringninger og gjennomsiktige klær bør også unngås. Dette gjelder særlig under ramadan.
Nasjonale helligdager: 1. januar, 6. januar, 21. mars (nouroz – persisk og kurdisk nyttår), 17. april, 1. mai, 14. juli, 3. oktober og 25. desember. I tillegg kommer muslimske helligdager som følger månekalenderen og hvert år forskyves ca. elleve dager. Dette omfatter muslimsk nyttår, Ashura, Maulid al-Nabi, Eid al-Adha, Eid al-Fitr og al-Isra wa al-Mi'raj. Vær oppmerksom på at det er begrensede åpningstider under ramadan.
LHBT+: Irak er et konservativt samfunn når det gjelder sosiale normer. Homofili er ikke eksplisitt forbudt i Irak, men flere bestemmelser i straffeloven, herunder umoralsk atferd og prostitusjon, har blitt brukt til å kriminalisere LHBT+-personer. For mer informasjon, se Sikkerhet.
Nødtelefon: 911 (politi, ambulanse og brann)
Ambassadens telefonnummer: +962 (0) 65 902 450 / +47 23 95 65 00 (Telefonen besvares søndag til torsdag 10:00–12:00)
UDs døgnoperative senter: (+47) 23 95 00 00, e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no. For hevendelser utenfor ambassadens åpningstid.
Følgende nødnummer finnes i tilfelle ulykker:
Politi: 104
Ambulanse: 122