Særavtale om opplærings- og utviklingsmidler (OU-midler)
Reglement | Dato: 14.01.2025 | Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Sentral særavtale inngått av staten og hovedsammenslutningene i staten.
Departementets kommentarer er i fotnoter.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (daværende Kommunal- og distriktsdepartementet) og hovedsammenslutningene er blitt enige om å videreføre særavtale [1] om opplærings- og utviklingsmidler fram til 30. april 2024.
Særavtalen er som følger:
§1 Formål
Formålet er gjennomføring eller støtte til opplæringstiltak for organisasjonenes tillitsvalgte i staten i bl.a. organisasjons- og tillitsmannsarbeid, miljø- og vernearbeid, sykefravær, medbestemmelse, personalpolitiske spørsmål, omstilling, effektivisering og samfunnsøkonomi m.m.
Staten skal følge opp denne avtalen ved å gi tilsvarende opplærings- og informasjonstilbud til arbeidstakere som er omfattet av HTA [2].
§2 Finansiering
Avsetningen skal være 0,24 % [3] av den beregnede regulativlønnsmasse pr. 1. oktober [4]. Tilsatte som i tjenestemannsregistret er definert som overenskomstlønnede, tas med i beregningsgrunnlaget. Ledere og dommere som er kontraktlønnede [5], er ikke tatt med i beregningsgrunnlaget.
Avsetningen dekkes ved at arbeidstakerne trekkes kr 400,– i brutto årslønn. Det resterende beløp dekkes av arbeidsgiver.
Arbeidstakere som ikke gjør tjeneste i hel stilling, betaler en forholdsmessig andel. Trekk og tilskudd skal også gjennomføres overfor arbeidstakere som ikke er medlem av noen arbeidstakerorganisasjon.
Avsetningen blir bevilget over statsbudsjettet.
§ 3 Administrasjon
De avsatte midler administreres av KDD. Det opprettes et rådgivende utvalg sammensatt av representanter fra hovedsammenslutningene og KDD. Utvalget skal ha 7 medlemmer, hvorav 3 medlemmer fra KDD, og 1 medlem fra hver av hovedsammenslutningene. Partene oppnevner 1 varamedlem hver.
Leder utpekes av departementet. Departementet utfører sekretariatets funksjon i utvalget. Utvalget skal drøfte prinsipielle saker av felles interesse, samt uttale seg i saker som departementet eller hovedsammenslutningene finner grunn til å forelegge utvalget. Utvalget skal til enhver tid holdes orientert om praktiseringen av avtalen.
§ 4 Midlenes fordeling
Midlene fordeles [6] av KDD forholdsmessig etter tjenestemannsorganisasjonenes registrerte medlemmer. Det rådgivende utvalg skal på forhånd uttale seg om fordelingen. Midlene som fordeles til hovedsammenslutningene disponeres i samsvar med § 1 og rapporteres i samsvar med § 5. Overføringene skjer forskuddsvis.
Hovedsammenslutningene innrapporterer sitt antall yrkesaktive medlemmer pr. 1. januar innen 1. april. Antall medlemmer må være bekreftet av registrert revisor.
§ 5 Oversikt over midlenes anvendelse
Hovedsammenslutningene utarbeider hvert år en skriftlig rapport hvor det i store trekk redegjøres for hvordan midlene er anvendt i det foregående år. Rapporten skal være bekreftet av registrert revisor før den sendes KDD innen 1. oktober.
§ 6 Varighet
Avtalen gjelder fra 1. mai 2022 og gjelder til og med 30. april 2024.
Departementets kommentarer:
[1] Departementets kommentar: Avtalen er opprettet etter mønster av tilsvarende avtale mellom NHO og LO.
[2] Departementets kommentar: Utgiftene dekkes over den enkelte virksomhets budsjett.
[3] Departementets kommentar: Avsetningen av midlene til opplæring og utvikling skjer sentralt og er tatt med i budsjettet til DFD. Det enkelte departement og underliggende virksomheter skal derfor ikke foreta eget trekk eller avsetninger i medhold av denne særavtale.
[4] Departementets kommentar: Beregning av avsetning til OU-midler gjøres med grunnlag i tall fra den årlige rapporten fra Statistikk- og beregningsutvalget for det statlige tariffområdet.
[5] Departementets kommentar: Dommere ved 1. og 2. instans ved de ordinære domstolene (tingrettene og lagmannsrettene) er tatt ut av hovedtariffavtalene og er innplassert i eget lønnssystem slik at de ikke lenger er med på ovennevnte ordning.
[6] Departementets kommentar: Midlene går til fordeling til hovedsammenslutningene som har hovedtariffavtale med staten.