Flere melder fra om farlige produkter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 19.04.2010 | Sist oppdatert: 28.06.2012
En ny rapport fra Europakommisjonen viser en økning i antall farlige produkter som ble rapportert inn gjennom EUs informasjonssystem RAPEX. Også Norge får meldinger om farlige produkter via RAPEX.
RAPEX er EUs informasjonssystem om farlige forbrukerprodukter, med unntak av mat, farmasøytiske produkter og medisinsk utstyr. Hensikten med meldesystemet er å utveksle informasjon om farlige produkter innen EU/EØS-området. På denne måten kan nasjonale myndigheter iverksette tiltak for å begrense forekomsten av farlige produkter i markedet, og dermed forebygge helseskade.
I tillegg til EUs 27 medlemsland, deltar også EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein i RAPEX-systemet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er kontaktmyndighet for RAPEX i Norge. Les mer på nettsidene til DSB.
Økning i innrapporterte farlige produkter
Europakommisjonen la torsdag 15. april frem en årlig rapport om RAPEX-systemet (rapid alert system for dangerous non-food consumer products). Rapporten viser en økning på syv prosent i antall farlige produkter som det ble rapportert om i 2009 sammenlignet med året før. Siden 2004 har antallet innrapporteringer økt gradvis.
- Rapporten fungerer som en årlig virkelighetssjekk når det gjelder tryggheten på produktene på EU-markedet og for EUs borgere. Trygghet er viktig og de siste seks RAPEX-rapportene har blitt et eksempel på hvordan EU kan samarbeide effektivt på dette området, uttalte kommissær for helse og forbrukerbeskyttelse John Dalli i en pressemelding.
Kommisjonen mener altså ikke at det er snakk om at det blir stadig blir flere farlige produkter på markedet, men heller at man har blitt flinkere til å samarbeide. Ifølge Kommisjonen er økningen i innrapporteringer et resultat av mer effektiv håndheving av produktsikkerhet, mer effektiv investering av ressurser, økt bevissthet i næringslivet om deres forpliktelser, bedre samarbeid med tredjeland og økt samarbeid mellom EUs medlemsland.
Meldinger om farlige leker, klær, tekstiler og motorkjøretøy utgjorde 60 prosent av alle innrapporteringene i systemet i 2009. Kinesiske leker topper listen over antallet innrapporteringen om farlige leketøy.
Kommisjonen understreker at europeisk næringsliv i økende grad tar ansvar når det gjelder forbrukerbeskyttelse og er blitt flinkere til å trekke farlige produkter raskt tilbake fra markedet. De bruker også varslingssystemet for næringslivet mer systematisk.
Les hele RAPEX-rapporten her.
Felleskontroll for tryggere leker
Samtidig som Kommisjonen presenterte resultatene om innrapportering om farlige produkter, presenterte de også resultatet av en undersøkelse fra 13 land – deriblant Norge - om sikkerhet for leketøy for barn under tre år. Til sammen har 14 000 leker blitt testet for om de overholder relevant lovverk. 200 leker som ble testet for mekanisk sikkerhet bestod ikke testen mens det ble funnet for høye tungmetallverdier i 17 leketøy.
I Norge fikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) stoppet salget av 16 leker.
I Norge forvaltes forskriften om sikkerhet ved leketøy av de to etatene sammen. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har blant annet ansvaret for kontroll av lekenes fysiske og mekaniske egenskaper. Klima- og forurensningsdirektoratet har ansvaret for kontroll av lekenes kjemiske egenskaper og støy. Samme med markedskontrollmyndighetene i 12 andre europeiske land deltok Norge i en felles aksjon for tryggere leketøy.
Les mer om kontrollen med leker på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.