Historisk arkiv

Grønnbok om røykfritt miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Passiv røyking dreper hvert år 7 000 mennesker i EU. Europakommisjonen vedtok forrige uke grønnboken "Towards a Europe free from tobacco smoke: policy options at EU level." Hensikten er å starte en bred offentlig debatt om hvordan man fremmer et røykfritt miljø i Europa.


EU-institusjoner, medlemsland og det sivile samfunn er invitert til å kommentere grønnboken innen 1. mai i år. På bakgrunn av innkomne uttalelser lager Kommisjonen en rapport som grunnlag for den videre prosessen. 

Over 80 prosent støtter røykeforbud
I følge helsekommissær Markos Kyprianou dreper passiv røyking mer enn 7000 voksne i EU hvert år. Erfaringen fra europeiske land med omfattende anti-røykpolitikk er at de gir resultater og er populære. En EU-undersøkelse viser at mer enn 80 prosent av EUs innbyggere er positive til røykeforbud på arbeidsplasser og offentlige områder innendørs. Spørsmålet nå er hvordan man bygger opp under trenden som peker mot røkfrie miljøer i medlemslandene, og i hvilken grad eller på hvilket nivå EU skal engasjere seg i dette.

Fem tilnærminger til dette blir drøftet i grønnboken. Så langt har tema røykfrie omgivelser blitt adressert i ikke-bindende anbefalinger, mens regelverk i medlemslandene varierer sterkt. Røykforbud på offentlige steder og arbeidsplasser er iverksatt i Irland, Skotland; -resten av UK følger opp sommeren 2007. Ellers har flere medlemsland forbud og regelverk på ulikt nivå og områder.
Høringsfrist på grønnboken er relativt kort - den er satt til 1.mai i år.