Historisk arkiv

Finanskrisen gir færre ulovlige innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Antall illegale innvandrere i Europa har hatt en drastisk tilbakegang som følge av finanskrisen.

Det viser en risikoanalyse presentert av grenseovervåkningsbyrået Frontex, der Norge er medlem. I rapporten konkluderes det med at ulovlig innvandring i de aller fleste tilfeller er knyttet til muligheter for arbeid og inntekt, uavhengig av faktorer i hjemlandet som får mennesker til å migrere.

Analysen er et samarbeidsprosjekt mellom Frontex, EUs felles byrå for deling av etteretningsinformasjon, International Organisation for Migration (IOM), og the International Center for Migration Policy Development (ICMPD). Landene det refereres til i analysen er EUs 27 medlemsland og øvrige Schengenland.

Færre arbeidsmuligheter
Den første halvdelen av 2009 viste en generell nedgang i antall tilfeller av ulovlig innvandring. Totalt 51.600 ulovlige grensekryssinger ble registrert, hele 17 prosent lavere enn den samme perioden året før.

I rapporten pekes det på to hovedgrunner som synes å påvirke omfanget. Den første er tilgjengeligheten av arbeid i medlemsstatene. Rapporten peker på at antall innvandrere som forsøker å ta seg inn i et land ulovlig avhenger mer av den økonomiske situasjonen i mottakerlandet enn det gjør av situasjonen i hjemlandet.

Funnene sammenlignes også med lignende funn i USA, hvor strømmen av illegal innvandring mellom 1991 og 2008 også viste seg å bli påvirket av de økonomiske forandringene i landet.

I rapporten finner man at det er en sterk negativ korrelasjon mellom økende arbeidsledighet og innvandringspress på yttergrensene. Dersom mulighetene for et bedre liv ikke er overbevisende nok, vil flere av de som ellers ville forsøkt å ta seg inn i et land på ulovlig vis, vurdere nytten lavere enn kosten ved å forlate hjemlandet.

- Ingen setter livet sitt i fare dersom de ikke har utsikter til å få et bedre liv, sa underdirektør i Frontex, Gil Arias Frontex, under en pressekonferanse i Madrid forrige uke.

Strammere innvandringspolitikk
Den andre årsaken til nedgang i ulovlig innvandring rapporten peker på er sannsynligheten for å krysse grensen til et land uten å bli returnert til hjemlandet.

Analysen peker på at den globale finansielle krisen som gjorde seg gjeldende i siste halvdel av 2008 har ført til en kraftig økning av arbeidsledighet og gjort at mange land har måttet gjøre grep som beskytter det indre arbeidsmarkedet.

Et tiltak kan blant annet være å stramme inn grensekontrollen. Sannsyligheten for å komme ubemerket inn i et land er dermed betydelig mindre. Når man samtidig vet at grensekryssingen kan være svært kostbar, kan resultatet være at færre velger å ta riskikoen.

Effekten av innstramninger
Ifølge rapporten er det under en økonomisk krise mest sannsynlig at innvandringspolitikken i et land, inkludert grenseovervåkningen, påvirkes av fire faktorer. Disse fire faktorene er antall illegale innvandrere allerede tilstede i landet, innvandringspress på de ytre landegrensene, arbeidsledigheten i landet og budsjettspørsmål knyttet til den økonomiske krisen som kan påvirke grenseovervåkingen.

Effekten av disse faktorene strekker seg fra strengere grensekontroll til budsjetttiltak eller kutt i bemanningen. Disse resultatene er tydeligst i de baltiske medlemsstatene.

Vil ikke øke før arbeidsledigheten stabiliseres
I rapporten pekes det på at den ulovlige innvandringen ikke vil øke igjen før arbeidsledigheten i Europa stabiliseres.
 
Funnene i analysen vil bli brukt i den videre planleggingen av Frontex` operasjonelle aktiviteter for perioden fram til 2012. Les hele rapporten her.

 

EU-byrået Frontex, som har sitt hovedsete i Warszawa i Polen, ble opprettet i 2004. Byråets hovedoppgave er å koordinere medlemsstatenes operative samarbeid om kontroll av de ytre grenser. Les mer her.