Historisk arkiv

Hilsen til Olav Fykse Tveit

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Hilsen fra fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud i anledning Kirkerådets avskjedsmottakelse for Olav Fykse Tveit. Fykse Tveit har vært generalsekretær i Mellomkirkelig råd siden 2002. Han overtar stillingen som generalsekretær for Kirkenes Verdensråd ved årsskiftet.

Hilsen fra fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud i anledning Kirkerådets avskjedsmottakelse for Olav Fykse Tveit 25. november 2009. Fykse Tveit har vært generalsekretær i Mellomkirkelig råd siden 2002. Han overtar stillingen som generalsekretær for Kirkenes Verdensråd ved årsskiftet.

Med forbehold om endringer under framføring.

 
Kjære Olav Fykse Tveit.
Da du snakka til Kirkemøtet i forrige uke, sa du at du forlot jobben som generalsekretær i Mellomkirkelig Råd med glede. Det blei litt latter ut av det ordvalget, men rett forstått, har du all grunn til å glede deg over resultatene av det arbeidet du har leda de siste åra.

Dette har også gitt seg utslag i mange viktige Kirkemøtesaker om tema som misjon, de kristne i Midt Østen, religionsmøte, integrasjon og innvandring, miljø og rettferdighet. Jeg er sikker på at forholdet til Kirkens Verdensråd og de andre internasjonale organisasjonene vi er del av, har gitt viktig inspirasjon til arbeidet med disse sakene. I alt dette har du vært en svært sentral person.

Den norske kirke har markert seg i internasjonalt kirkelig samarbeid i mange år. Du står derfor i en sterk tradisjon. Biskop Eivind Berggrav var med da Kirkenes Verdensråd så dagens lys i 1948. Sida da har mange dyktige og engasjerte folk fra Den norske kirke deltatt i organisasjonens arbeid med både teologi, misjon, diakoni, vern av skaperverket og mye mer. Dette har gitt arbeidet i Den norske kirka sterke impulser: til økumenisk fellesskap, til arbeidet mot apartheid og til engasjement for internasjonal solidaritet, rettferdighet og miljøspørsmål.

”Olav Fykse Tveit er en viktig brobygger med et stort engasjement for religionens rolle i samfunnet,” sa utenriksministeren da du ble utnevnt. Både Kirkenes Verdensråd og kirkene her i Norge trenger brobygging. Fra arbeidet i Mellomkirkelig Råd har du vært en sentral brobygger både i Den norske kirke, mellom kirker og mellom kirker og andre religioner både i Norge og internasjonalt. Du har gitt viktige bidrag i utviklingen av stat-kirke-spørsmålet og også kirkas arbeid med homofili. Du har deltatt aktivt og konstruktivt i den økumeniske utviklingen her hjemme.  Felleserklæringa fra Islamsk Råd Norge og Mellomkirkelig råd om trosfrihet og konvertering og fellesuttalelsen mot vold i familien og nære relasjoner er utslag av langsiktig og viktig brobygging. Den måten karrikaturstriden ble håndtert på, viser med all mulig tydelighet hvor viktig dette tillitsbyggende arbeidet har vært. Som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd er jeg sikker på at du vil bidra til slik brobygging med integritet og respekt og med kunnskap og engasjement. 

Erfaringer fra det mellomkirkelige arbeidet og din solide faglige bakgrunn vil helt sikkert bli til nytte når du nå skal arbeide fram mot din visjon: At Kirkens verdensråd skal være ett som kirke i tjeneste for én menneskehet, og at målene skal nås sammen, som én organisasjon.
Det er en flott og dristig visjon for en organisasjon med 349 små og store medlemskirker fra hele verden!

Fra arbeidet ditt her hjemme kjenner vi deg som en integrert person med et varmt hjerte og en klar tanke. Du kan både være sterk og tydelig og samtidig åpen og lyttende og villig til å ta inn nye perspektiver. Det er egenskaper du kommer til å få god bruk for som brobygger i den globale kirka. Vi er stolte av at vi kan sende deg ut fra vår kirke til et internasjonalt toppverv. Samtidig kommer vi fortsatt til å regne deg og arbeidet ditt som en del av Den norske kirka sitt arbeid. Og jeg ser fram til et fortsatt samarbeid – ikke minst om det viktige urfolksarbeidet som jeg også er minister for.

Så er jeg sikker på at den jobben du skal gjøre i Kirkens verdensråd, også vil inspirere kirkene her hjemme til fortsatt brobygging, og viktig arbeid for rettferdighet og solidaritet.

Lykke til!