Historisk arkiv

Flere får statsborgerskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Endringer i statsborgerforskriften gjør at flere personer som er født i Norge eller som har kommet til Norge i ung alder kan bli norske statsborgere. Endringene innebærer at man nå får nye måter å klarlegge identitet på.

For å få norsk statsborgerskap må søkerens identitet være klarlagt. I dag får mange barn avslag på statsborgerskap fordi en eller begge foreldrene har uklar identitet. De nye reglene gjør at flere grupper vil kunne bli norske statsborgere. Dette gjelder barn som er født i Norge eller som har en forelder med klarlagt identitet. Det gjelder også personer som har kommet til Norge i ung alder og som har hatt opphold her i fem eller ti år. Endringene vil berøre mange personer. Bare i 2010 fikk om lag 900 personer i målgruppen avslag på sin søknad om statsborgerskap fordi de hadde uklar identitet.

- Som barne- og inkluderingsminister er jeg glad for at flere barn og unge med tilknytning til Norge nå kan bli norske statsborgere. Statsborgerskapet gir fulle rettigheter i Norge og bidrar til at innvandrere og deres barn får sterkere tilhørighet til Norge, sier barne-, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

De nye reglene vil under visse vilkår gjelde:

1. søkere som er født i Norge og registrert i folkeregisteret
2. søkere som kom til Norge som mindreårig og har én forelder med klarlagt identitet
3. søkere som var under 14 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge med oppholdstillatelse i fem år
4. søkere som var mellom 14 og 17 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge med oppholdstillatelse i 10 år

Regjeringen tar sikte på at endringene i statsborgerforskriften trer i kraft våren 2012.