Norges deltakelse i europeisk romsamarbeid
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 12.12.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
EU og den europeiske romorganisasjonen ESA samarbeider om navigasjonsprogrammet Galileo og utvikling av et globalt jordobservasjonssystem (GMES). På et møte i Rådet for romvirksomhet 6. desember, der også Norge deltok, vedtok deltakerlandene en resolusjon om fordelene romaktiviter har for europeiske innbyggeres sikkerhet.
Norge er ett av i alt 18 medlemsland i den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency) som har til formål å fremme utvikling av Europas romkompetanse og sikre samfunnsnyttige investeringer i rommet. Norge og Sveits er landene utenfor EU som er med i ESA. På møtene i Rådet for romvirksomhet (Space Council), som foregår en til to ganger i året, deltar medlemslandene i ESA og EUs medlemsland i konkurranseevnerådet. EU-ambassadør Atle Leikvoll ledet den norske delegasjonen på møtet 6. desember der ett av hovedpunktene var at medlemslandene vedtok en resolusjon om fordelene romaktiviter har for å sikre innbyggernes sikkerhet. Norge støtter resolusjonen.
Rombasert informasjon viktig
I sitt innlegg på møtet understreket Leikvoll at Norge er avhengig av rombasert informasjon for kommunikasjon, navigasjon og jordobservasjon og at dette ikke minst er viktig for sjøsikkerhet, offshoreaktiviteter og overvåkning av miljø og klimaendringer. For Norges del spiller rominfrastruktur en viktig rolle i sikker og kostnadseffektiv forvaltning av nordområdene, og tjenester for overvåkning og støtte til maritime aktiviteter står naturlig nok i fokus.
Leikvoll la også vekt på at gjennomføringen av romprogrammene Galileo og GMES bygger på et nært samarbeid mellom ESA, EU og EUs medlemsland.
Fordelen av romaktiviteter
EU og den europeiske romorganisasjonen ESA utvikler et globalt jordobservasjonssystem for overvåkning av miljø og sikkerhet (GMES). Norge har vært med i utviklingsfasen av GMES-samarbeidet, både gjennom deltakelse i EUs 7. rammeprogram og deltakelse i ESA.
Når programmet er fullt ut operativt, vil jordobservasjonssystemet GMES knytte sammen Europas bakke-, og romressurser og integrere dem i et felles informasjonssystem.
Disse romaktivitene kan bidra til innbyggernes sikkerhet gjennom værvarsling, effektiv krisekommunikasjon, bedre satellittnavigasjon, maritim overvåking, utslippskontroll og søk i forbindelse med redningsoperasjoner. GMES sikrer Europa uavhengig adgang til strategisk informasjon innen klima og miljø.
- Jordobservasjonssystemet GMES og satellittnavigasjonssystemet Galileo handler om kommunikasjon og informasjon til nytte i vårt dagligliv. Systemene gir økt dekning i Nordområdene og gir mange muligheter også for norsk næringsliv, sier næringsråd ved EU-delegasjonen Per Mannes.