Historisk arkiv

Miljø for Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø for Europa er en politisk prosess som fokuserer på miljø og bærekraftig utvikling i landene i regionen. I prosessen deltar til sammen 56 land fra Europa, Sentral-Asia, Nord-Amerika og Japan. Hovedfokuset for prosessen vil i tiden framover være å bistå landene i Kaukasus og Sentral-Asia i deres arbeid med å bedre miljøtilstanden.

Miljø for Europa er en politisk prosess som fokuserer på miljø og bærekraftig utvikling  i regionen. I prosessen deltar til sammen 56 land fra Europa, Sentral-Asia, Nord-Amerika og Japan. Hovedfokuset for prosessen vil i tiden framover være å bistå landene i Kaukasus og Sentral-Asia i  arbeidet med å bedre miljøtilstanden.

Bakgrunn

Den første ministerkonferansen under denne prosessen ble arrangert i Dobris i Tsjekkoslovakia i 1991. Senere er det avholdt ytterligere seks ministerkonferanser, og den foreløpig siste var i Astana i Kasakhstan i 2011. På den sjuende ministerkonferansen i Astana i 2011 var ”Grønn økonomi” og ”Bærekraftig forvaltning av vann- og vannrelaterte økosystemer” de to hovedtemaene.

Strategi for arbeidet

På ministerkonferansen i Kiev i 2003 ble det vedtatt en strategi som skal bidra til å bedre miljøforholdene i de såkalte EECCA-landene*, blant annet ved å følge opp millenniumsmålene og målsettingene fra toppmøtet i Johannesburg i 2002. Strategien skal styrke EECCA-landenes egeninnsats og fremme samarbeid mellom land og organisasjoner i området.

Blant de prioriterte områder i strategien er forbedring av miljølovgivning med sikte på EU-tilpasning og styrking av institusjoner på miljøvernsektoren. Andre høyt prioriterte områder i strategien er vann, kvikksølv, biologisk mangfold, bekjempelse av luftforurensning og grønn økonomi. Behovet for grenseoverskridende samarbeid er særlig understreket i forbindelse med vannproblemene.

Norsk støtte

Over Utenriksdepartementets budsjett støtter Norge en rekke prosjekter for å følge opp EECCA-strategien. I tillegg til de prioriterte områdene som er nevnt ovenfor, har også klima  kommet inn som et prioritert område fra norsk side de siste årene.

*EECCA-landene: Armenia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Georgia, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Russland, Tadsjikistan, Turkmenistan, Ukraina og Usbekistan.


EECCA-landene
EECCA-landene er: Ukraina, Moldova, Hviterussland, Russland, Armenia, Georgia, Aserbaidsjan, Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kasakhstan.

Oppdatert september 2009 Jon Opem, MD.