Simulerte omfattende hackeangrep
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 08.11.2010 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Hvordan kan man takle hackere? Hva skjer når mange europeiske land blir utsatt for omfattende cyberangrep samtidig? Hvordan kan man forebygge og håndtere denne typen kriminalitet? Norge deltok 4. november i en simulering av et alvorlig angrep på internettjenester.
Europas fremste nettsikkerhetseksperter gjennomførte torsdag 4. november den første pan-europeiske simuleringen av et omfattende nettangrep. I alt deltok 22 land, og omlag 70 organisasjoner.Prosjektet søkte å finne måter å håndtere alvorlige angrep fra hackere, der målet er å paralysere kritiske nett-tjenester i flere europeiske land.
På vegne av Norge og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) deltok Anders Hardangen i NorCERT (Norwegian Computer Emergency Response Team).
- Det var en veldig lærerik og nyttig øvelse. Formålet var først og fremst å trene på kommunikasjon mellom landene, sier Hardangen.
Samarbeid på tvers av grenser
Simuleringen var basert på et senario der internettilkoblingen mellom europeiske land ville bli gradvis borte eller kraftig redusert, med den naturlige konsekvens at bedrifter og offentlige institusjoner ville få det vanskelig når de skulle få tilgang til viktige nettbaserte tjenester.
I simuleringen var det viktig at landene var samkjørte, slik at de kunne trene på å unngå en total nettverkskrasj. Det er svært viktig at landene evner å samarbeide om en felles respons dersom et slikt angrep skulle skje i virkeligheten. Prosjektet ble organisert av Det europeiske byrå for nett- og informasjonssikkerhet (ENISA) og Europakommisjonens Joint Research Centre (JRC). ENISA har som mål å styrke EUs, medlemsstatenes og næringslivets evne til å forebygge, håndtere og løse problemer knyttet til nett- og informasjonssikkerhet. Norge deltar i EU-byrået gjennom EØS-avtalen.
Digital Agenda
- Denne øvelsen, hvor man tester hvor forberedt Europa er på cybertrusler, er det første skrittet i riktig retning. Vi må jobbe sammen for å bekjempe potensielle trusler mot viktig infrastruktur, og sørge for at forbrukere og bedrifter føler seg trygge på nett, uttalte Neelie Kroes, kommissær for EUs digitale agenda.
Fokus på nettsikkerhet og forberedelser på angrep, samt å øke sikkerhet og tillit hos forbrukerne er en del av EUs digitale agenda. Senere vil det bli gjennomført simuleringer med mer komplekse scenarioer ikke bare på europeisk nivå, men også globalt.
- Nå skal det først være en evaluering av denne øvelsen. ENISA planlegger flere lignende øvelser fremover, og dette er noe Norge er svært positive til, avslutter Hardangen.