Historisk arkiv

Regelverk for tilskudd til retur- og tilbakevendingstiltak og -prosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Statsbudsjettet for 2013, kap. 490, post 72

  

1. Innledning

Rundskrivet (regelverket) er fastsatt av Justis- og beredskapsdepartementet 15. januar 2013, med grunnlag i Prop. 1 S (2012-2013) kap 490, post 72.

  

2. Formålet med tilskuddsordningen  

Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til at personer med endelig avslag på søknad om asyl og øvrige personer uten lovlig opphold i Norge skal returnere frivillig, samt å legge til rette for at flyktninger kan vende tilbake til hjemlandet når det er trygt. 

Tilskuddsordningen skal bidra til at assistert frivillig retur og tilbakevending er bærekraftig og støtter opp under en varig reetablering i hjemlandet. Tilskudd kan gis til tiltak og prosjekter både i Norge og i opprinnelsesland.

For å kunne få støtte må minst ett av følgende kulepunkter være oppfylt: 

  • Tilskudd må bidra til at personer med endelig avslag på søknad om asyl og øvrige personer uten lovlig opphold i Norge returnerer frivillig
  • Tilskudd skal bidra til at flyktninger kan vende tilbake til hjemlandet når det er trygt. 

  

3. Tilskuddsmottakere og målgruppe

Tilskuddsmottakere kan være frivillige organisasjoner, ikke-kommersielle aktører, kommuner og andre som organiserer retur- og tilbakevendingstiltak og -prosjekter. 

Målgruppen for tiltakene er personer med endelig avslag på søknad om asyl og øvrige personer uten lovlig opphold i Norge bosatt i og utenfor asylmottak.

  

4. Kriterier for tildeling av tilskudd

Følgende søknader vil prioriteres:

  • Informasjons- og veiledningsprosjekter
  • Utvikling av retur og reintegreringstiltak
  • Reintegreringsoppfølging i hjemland etter retur

  

Prosjekter og tiltak med annet innhold kan også vurderes for tilskudd.

Det kan ikke gis støtte til tiltak som ikke faller inn under tilskuddsordningens formål.

Tilskuddsmidlene skal kun brukes til de tiltak de er bevilget for.

For driftsoperatører av asylmottak som eventuelt får tilskudd forutsettes det at tilskudd brukes til andre tiltak enn hva driftsoperatør har forpliktet seg til gjennom driftskontrakt med UDI. 

For søkere som er næringsdrivende forutsettes det at samlet støtte fra offentlige tilskuddsordninger til søker samlet sett ikke overskrider 500 000 Euro for de tre siste regnskapsår (inkludert nåværende regnskapsår).

  

5. Søknadens form og innhold

Skriftlig søknad med signatur sendes til:

Utlendingsdirektoratet
Region- og mottaksavdelingen
Postboks 8108 Dep.
0032 Oslo.

Søknaden merkes ”Søknad om tilskudd til retur og- tilbakevendingstiltak og -prosjekter»

Det foreligger ikke et eget søknadsskjema for tilskuddsordningen. Søkeren må selv utforme søknaden. Eventuelle søknader som sendes elektronisk, må etterfølges av en signert papirutgave innsendt per post for at tilskudd skal kunne gis.

Søknad skal inneholde følgende opplysninger:

5.1 Om søker

  • Søkers navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse
  • Navn på person som er hovedansvarlig for gjennomføringen
  • Virksomheter/organisasjoner som søker må oppgi organisasjonsnummer og organisasjonens vedtekter
  • Privatpersoner som søker tilskudd, eventuelt på vegne av en gruppe, må oppgi fødselsnummer. Privatpersoner må også være foretaksregistrert og oppgi foretaksnummer i søknaden.
  • Kort omtale av hvilke forutsetninger/kompetanse søker har for å gjennomføre tiltaket
  • Dersom søker har gjennomført lignende tiltak, må det oppgis i søknaden.

5.2 Om prosjektet/tiltaket

  • Mål og eventuelle delmål for prosjektet sett i forhold til formålet med tilskuddsordningen
  • Omtale av målgruppe 
  • Plan for gjennomføring, inkludert tidsplan
  • Kortfattet risikovurdering av forhold som kan påvirke gjennomføring av tiltak og resultatoppnåelse, samt hvordan tiltak kan bidra til å redusere risiko
  • Plan for formidling av erfaringer og kunnskap
  • Beskrivelse av hvordan evaluering av tiltaket vil bli gjennomført

5.3 Finansiering

  • Budsjett. Utgifter til regnskapsføring og revisjon må inngå i budsjettet. For tilskudd over 200 000 kr er det krav om revisorgodkjent regnskap.
  • Opplysning om det er søkt om midler andre steder til prosjektet

 

6. Kunngjøring, tidsfrister og klageadgang

Tilskuddsordningen kunngjøres på UDIs og Justis- og beredskapsdepartementets nettsider i desember måned året før tildelingsåret, eller så snart Stortingets endelige budsjettvedtak er kjent.

Søknadsfrist er 15. februar 2013. UDI kan, men er ikke forpliktet til å behandle søknader som er kommet inn etter fristen. Dersom det er midler igjen på tilskuddsordningen vil det være en ny søknadsfrist 1. august 2013.

Tilskuddsordningen er ikke rettighetsbasert. Søker har ikke krav på tilskudd selv om alle forutsetninger for å få tilskudd er oppfylt.

Vedtaket kan påklages etter forvaltningsloven kapittel 6. Klagefrist er tre uker fra tidspunkt for underretning om vedtak, jf. forvaltningsloven § 29.

Tilskudd skal som hovedregel benyttes og regnskapsføres i 2013. Det kan gis tilskudd til aktiviteter i januar og februar 2014 forutsatt at dette framkommer særskilt ved søknad og at UDI bekrefter dette gjennom tilskuddsbrev.

Ubenyttede midler skal tilbakebetales til UDI. Nærmere vilkår for eventuell tilbakebetaling vil framgå av tilskuddsbrev.

  

7. Rapportering

Søkere som får innvilget støtte, vil få tilsendt en mal for rapportering, sammen med tilskuddsbrevet. Dersom ikke annet fremgår av tilskuddsbrevet, skal rapportmalen brukes.

Tilskuddsmottaker skal utarbeide en resultatrapport som bl.a. skal inneholde vurdering av tiltakets gjennomføring og resultater i forhold til tiltakets mål, vurdering av nytteverdi, samt en vurdering opp mot andre opplysninger gitt i søknad om midler. I tillegg skal det rapporteres på hvor mange aktuelle retur- og tilbakevendingskandidater som har deltatt i prosjektet, samt hvor mange som faktisk har returnert eller vendt tilbake. Utdypning av rapporteringsplikt vil framkomme av tilskuddsbrev.

Regnskapsrapporten skal inneholde revidert regnskap, jf. regnskapsplikten og Riksrevisjonens adgang til regnskapsinnsyn. For tilskudd over 200 000 kr skal regnskap som hovedregel være revidert av godkjent revisor.

 

8. Kontrolladgang

UDI, Justis- og beredskapsdepartementet og Riksrevisjonen har adgang til å iverksette kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene, jf. Stortingets bevilgningsreglement §10, 2. ledd og riksrevisjonsloven §12, 3. ledd.