Grønt lys for norskinitiert forskningssatsing på havet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 16.05.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Etter et års iherdig innsats med forberedelser har Kommisjonen nå gitt grønt lys til det norskinitierte felleseuropeiske forskningsprogrammet på havet, JPI Oceans. – Denne forskningsinnsatsen vil bidra til å sette havforskning og innovasjon knyttet til havet på dagsorden i Europa, sier sekretariatsleder Kathrine Angell-Hansen.
I 2010 foreslo Norge, representert ved Kunnskapsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges forskningsråd, å etablere et fellesprogram for havforskning, et såkalt Joint Programming Initiatives. Målet med disse fellesprogrammene er å samle nasjonal forskningsinnsats for bedre å utnytte felleseuropeiske forskningsmidler og gi svar på store felles samfunnsutfordringer. Tidligere er det godkjent fire slike programmer. Etter at forslaget fra Norge i fjor ble godkjent som ett av seks i andre runde av fellesprogramforslag som skulle videreutvikles, har et sekretariat, under ledelse av norske Kathrine Angell-Hansen, jobbet med dette. De har beskrevet hva man ønsker å oppnå med programmet og hvordan det skal styres, sikret deltakelse fra så mange land som mulig og kartlagt det som finnes av relevant forskning på det marine og maritime området i Europa.
Positiv tilbakemelding fra Kommisjonen
6. mai ga Kommisjonens sin dom. Norskinitierte JPI Oceans ble vurdert som ”modent”.
- Det er et veldig positivt signal for oss, særlig tatt i betraktning at vårt var vurdert som det minst utarbeidede for et år siden, sier Kathrine Angell-Hansen som har ledet arbeidet. Parallelt foregår arbeidet om utviklingen av EUs neste rammeprogram for forskning, og det var ifølge Angell-Hansen viktig å få grønt lys så tidlig som mulig for å posisjonere havforskningen i forhold til rammeprogrammet.
Grønt lys fra Kommisjonen innebærer at JPI Oceans nå kan etablere styringsstrukturen for forskningsprogrammet som første steg i gjennomføringen. De 17 deltakerlandene, Norge inkludert, har oppnevt personer på høyt nivå i departementene til å inngå i styringsgruppen og høyt nok til å fatte bindende beslutninger. Gruppen skal ha sitt første møte over sommeren. Kommisjonen har anslått at de vil levere sin anbefaling til Rådet i tredje kvartal.
Bakgrunn som nasjonal ekspert viktig
Før Angell-Hansen begynte som leder for sekretariatet for fellesprogrammet JPI Oceans, jobbet hun fire år som nasjonal ekspert i Kommisjonens generaldirektorat for fiskeri og maritime spørsmål (DG MARE). Hun trekker selv frem denne erfaringen som essensiell for det resultatet de nå har kommet frem til.
-Hadde jeg ikke vært nasjonale ekspert, og kjent til prosessene i EU-systemet og hatt nettverket her, hadde prosessen med å lede utviklingen av dette forskningsprogrammet vært mye vanskeligere. Det viser betydningen av ordningen med nasjonale eksperter, sier Angell-Hansen.
Stor betydning for marin og maritim forskning
Det foregår mye marin og maritim forskning i Europa i dag. Men forskningsinnsatsen foregår i stor grad på tvers av sektorer og vitenskapelige disipliner som ikke har hatt så stor tradisjon for samarbeid. Målet med programmet er å skape en integrert felleseuropeisk kunnskapsbase om havet.
- Vi jobber med et systemskifte innen marin og maritim forskning. Med dette fellesprogrammet vil forskningen bli mer koordinert og dermed gi større og mer slagkraftige prosjekter og mer effektiv bruk av ressurser, sier Angell-Hansen.