Historisk arkiv

Forbrukerombudet får støtte fra EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>For ikke lenge siden møtte det norske forbrukerombudet EUs kommissær for forbrukerspørsmål, Meglena Kuneva. Det var Kuneva som inviterte. Årsaken er den norske innsatsen for å gjøre nedlastet musikk spillbar, uansett hvilken type MP3-spiller du har. </p>


Bakgrunnen for kommissærens interesse for det norske forbrukerombudet, er kampen for å gjøre nedlastet musikk mulig å spille av på alle slags MP3-spillere og mobiltelefoner. Thon og hans kolleger har tatt opp kampen mot en av gigantene på verdensmarkedet, Apple. Ombudet vil ha slutt på at musikk som selges via nettbutikken til iTunes bare kan spilles av på Apples egne produkter.

Møtekalenderen til en kommissær er tett, og det er derfor interessant at Kuneva tar initiativ til et slikt møte. Men Bjørn Erik Thon er nøktern, og vet at møtet i seg selv ikke er noen seier.

- Det var et meget positivt møte, vi hadde en times prat og drøftet flere tema forteller han. Hovedsaken var iTunes-saken, men Kuneva ville også diskutere arbeidsmetoder og hvordan man oppnår resultater i forbrukersaker mer generelt: - Vi var blant annet innom forbrukersvindel og hvordan man kan lage sikre mobiltjenester for barn og unge – noe hun var veldig interessert i.

Kommissæren ønsker å fortsette dialogen, og har allerede tatt følgt opp med invitasjon til et nytt møte i høst.

- Slik direkte kommunikasjon med kommissæren er verdifull, mener Thon. - Det er viktig for oss å ha gode kanaler direkte inn i EU-systemet, siden så mye av EUs regelverk også blir gjeldende i Norge. Dessuten ser vi at dette også har en annen side, norsk forbrukerpolitikk kan være god eksport-artikkel.

Kuneva mente Itunes-saken var svært viktig for forbrukere i hele Europa, og slike politiske signaler har generelt stor betydning, understreker Bjørn Erik Thon.

Kampen mot det han kaller en forbrukerfront mot urimelige vilkår for nedlasting av musikk startet våren 2006. Jurist-teamet hos Forbrukerombudet har etter hvert fått støtte fra flere hold, og har skapt allianser med forbrukermyndighetene i Tyskland, Frankrike og Italia – samt de nordiske landene. Saken har også skapt overskrifter i internasjonale medier.

Noen seire har det blitt: På en pressekonferanse i april i år lanserte plateselskapet EMI og Apple at de vil tilby EMIs musikk uten kopisperre på iTunes. Da sa forbrukerombudet: "Dette er en seier for forbrukerne, og nå venter vi spent på fortsettelsen".

Det at iTunes nå begynner å tilby musikk uten sperre mener han er et direkte svar på kravet om å åpne opp iTunes. - Dette viser at det nytter å legge press på selv store internasjonale aktører som Apple og platebransjen, sier Thon. Forbrukerombudet fortsetter likevel kampen for at også musikk fra andre plateselskaper skal bli tilgjengelig på ulike avspillere. - Dette er et steg i riktig retning, men det gjenstår fortsatt mange spørsmål som må avklares, sier han.