Historisk arkiv

En åpen og etisk kapitalist

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I motsetning til enkelte andre kapitalister, spiller Norge og Statens pensjonsfond med åpne kort, har etiske retningslinjer og ingen skjulte motiver for sine investeringer i utlandet. Det forsikret finansministeren da hun i dag besøkte Brussel.

Det var en blid og spøkefull Kristin Halvorsen som inntok talerstolen foran over 70 personer fra det skandinaviske Brussel-miljøet i ettermiddag.

Finansministeren kom fra vellykkede møter i Ecofin og med kommissær for økonomisk politikk og finansielle spørsmål for å snakke om rollen til Statens pensjonsfond – Utland i globaliseringsdebatten.

- Norge er velsignet med store petroleumsforekomster, som gir oss enorme inntekter, hvorav mesteparten blir plassert i internasjonale finansmarkeder, sa Kristin Halvorsen innledningsvis.

Seksti prosent av fondet plasseres i aksjer og 40 i obligasjoner. Investeringene er spredd på tre regioner med litt over halvparten i Europa, en tredjedel i Amerika og resten i Asia. Pensjonsfondet har investeringer i flere tusen selskaper i over 40 land.

- Vi har stadig flere gamle i Norge, og vi er glad for at de lever så lenge som mulig, men det er en stor utfordring, sa finansministeren. Hun understreket at nettopp pensjonsfondet er viktig for å løse framtidige statsfinansielle utfordringer, som veksten i pensjonsutgiftene og mangelen på arbeidskraft.

Men det har i det siste vært en del internasjonal oppmerksomhet rundt store statlige investeringsfond, såkalte Sovereign Wealth Funds (SWF) – og en del skepsis.

Foto: Rune Bjåstad

Blant annet har det kommet krav om at IMF og OECD bør utarbeide felles kjøreregler for investeringsvirksomheten og vertslandenes politikk, i forhold til det etiske aspektet, som er det som har skapt mest dramatikk i debatten.

Noen land har også ytret ønske om internasjonal regulering av statlige investeringsfond. Bekymringene er dessuten knyttet til mulige negative virkninger på internasjonale finansmarkeder: At fondenes størrelse, samt manglende åpenhet om virksomheten, kan gjøre markedene mer turbulente. Og en del vertsland har vært bekymret for at det ligger politiske målsetninger bak investeringene, fremfor rent finansielle.

Finansministeren presenterte under foredraget det positive statlige investeringsfond kan bringe med seg. Blant annet presiserte hun at de langsiktige investeringene tvert imot kan virke stabiliserende og bidra til mer velfungerende finansmarkeder, fordi de tåler kortsiktig markedsturbulens. Statens pensjonsfond vises dessuten ofte til som et godt eksempel i forhold til profesjonalitet og åpenhet i forvaltningen av fondet.

Det ble videre påpekt at det er Norges Bank som forvalter fondet og at staten ikke blander seg i investeringene, men pensjonsfondet har egne etiske retningslinjer, som i enkelte fora har blitt omtalt som politiske;

- Intensjonen med de etiske retningslinjene er å sikre en god avkastning av fondets midler, samtidig som grunnleggende rettigheter hos parter som berøres av investeringene skal respekteres, sa Kristin Halvorsen.

- Vi trekker oss rett ut av selskaper som bryter retningslinjene, og vi har allerede trukket oss ut av 22 selskaper. Selskaper vi investerer i skal ikke drive med grov utnyttelse av barn eller for eksempel lobbe ned en ny klimaavtale. Vi vil heller være blant Schwarzenegger og co som reiser rundt og jobber for en ny seriøs klimaavtale. Vi kan bruke sparepengene våre til å påvirke andre, sa hun. 

Finansministeren understreket at også retningslinjene fra FNs Global Compact og OECD følges og at Norge støtter IMF og OECDs arbeid med å finne ut av virkningene av statlige investeringsfond, men minnet Brussel-aktørene på at Det norske Pensjonsfondet ikke skulle puttes i samme kategori som de Sovereign Wealth Funds den internasjonale debatten handler om.

- Det er ingen motsetning mellom etiske retningslinjer og det å tjene penger, sa hun.