Historisk arkiv

Åpning av Energi21s nasjonale dialogmøte i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Åpningsinnlegg av statssekretær Anita Utseth, Hydro, Kjørbo / 26.06.07.

Kjære alle sammen,

Takk for at jeg har fått anledning til å åpne dette nasjonale dialogmøtet. Det er et møte som vil være et viktig innspill til prosessen med å etablere Energi21 – en bred og samlende FoU-strategi for energisektoren. Det er svært gledelig at så mange har funnet veien hit til Kjørbo og at dere har sett hvilken unik sjanse dere nå har til å være med å påvirke Norges energifremtid.

Vi har behov for å tenke nytt, stort og fremover. Verden står som dere vet overfor store utfordringer på energiområdet. Den ikke bare har behov for energi, den har behov for mye energi, den skal være miljøvennlig og den skal brukes effektivt.

Etterspørselen etter energi er raskt voksende. Det internasjonale energibyrået har anslått at den globale etterspørselen vokser mer enn 50 prosent over de neste 25 år. Og det er de fossile energikildene som klart dominerer bildet. Kull er den energikilden som har størst absolutt vekst. Det sier litt om miljøutfordringene vi står over for.

Derfor er det også for tiden stor oppmerksomhet rundt tiltak som kan gjøre energisektoren mer miljøvennlig. Budskapet er relativt enkelt; det må satses på alle former for ren energi, både når det gjelder produksjon og bruk. I dette bildet kan Norge spille en viktig rolle. Vi kan bidra med ren energi, og vi kan bidra med teknologier for å redusere de økte utslippene av klimagasser og vi kan bidra med kompetanse.

Samtidig står den norske energibransjen selv overfor en omstilling og en annen type utfordringer enn tidligere. Økende energibehov, sterkere miljøkrav, økt sårbarhet i samfunnet og mer internasjonalt marked vil legge nye premisser for omlegging av den norske energiforsyningen. Løsningene vil kreve store investeringer, høy kompetanse og et mangfold av tekniske løsninger. Ikke minst samspillet mellom ulike teknologier vil bli viktig. Forskning, utvikling og introduksjon av nye energiteknologier vil være ett sentralt virkemiddel for å møte disse utfordringene.

Regjeringen tar disse utfordringene svært alvorlig. Vi har da også gjort et betydelig arbeid for å få på plass ny produksjon. Vi satser tungt gjennom Enova med støtte til fornybar energi gjennom et fond som skal bli på 30 milliarder NOK, og vi har en stor satsing på gang for å få på plass ny teknologi for gasskraft med CO2-håndtering hvor målet er at det skal bli kommersielt tilgjengelig . Samtidig ser vi viktigheten av å få frem andre nye energiteknologier som kan bygge opp under energiomleggingen på lang sikt. Støtten vi har til forskning og utvikling er avgjørende for at vi skal lykkes, og både næringen og myndighetene må bidra.

Det er viktig å understreke at vi ikke vil lykkes uten at bransjen selv og næringslivet er med. Det er viktig at den satsingen vi legger opp til er koordinert og har en solid og bred forankring i bransjen.

Det er også bakgrunnen for at vi har tatt initiativ til å etablere Energi21 og Energirådet. Vi har satt i gang en prosess for Energi21 som skal munne ut i en helhetlig strategi for forskning og teknologiutvikling innenfor energisektoren, som har som overordnet mål å øke verdiskapingen i energisektoren gjennom satsing på FoU og ny teknologi. Strategiens navn – Energi21 – gir assosiasjoner til et tilsvarende strategiarbeid som ble etablert i petroleumsnæringen i 2001, nemlig OG21 – Olje og gass i det 21. århundre. Erfaringen fra OG21 har vært veldig positive og det er etablert et godt samarbeid mellom myndighetene, sentrale forskningsinstitusjoner og olje- og gassnæringen. Dere vil høre mer om dette om et øyeblikk.

Energisektoren er mangeartet og det er mange forskjellige aktører involvert i ulike deler av sektoren. De ulike aktørene, det være seg virkemiddelapparatet, forskningsmiljøene eller næringslivet, har variert innsats og ulike mål for sine aktiviteter knyttet til utvikling og implementering av nye energiteknologier.

Denne kompleksiteten har gjort at vi har opprettet en strategigruppe ledet av næringen til å hjelpe oss med utformingen av strategien. Gruppen består av representanter fra energiselskaper, leverandørindustrien, forskningsmiljøene og myndighetene. Strategigruppen skal ha som hovedoppgave å komme opp med en FoU-strategi med tilhørende innsatsområder innen utgangen av januar 2008. Etter den tid skal det oppnevnes et permanent styre som skal ha ansvar for å implementere og følge opp strategien. Dere vil høre mer fra strategigruppen og deres arbeid senere i dag.

Når vi har bedt om at strategien konsentreres rundt utpekte innsatsområder, er det under erkjennelse av at Norge ikke har ressurser og kompetanse nok til å satse bredt på alle energiteknologiområdene. Vi må innrette vår innsats mot de områder hvor vi er spesielt sterke og har viktige fortrinn. Energi21 skal være med på å heve denne innsatsen og gjøre så vi fokuserer på de riktige tingene. Den skal også være med på å styrke energikompetansen på lang sikt og ivareta de nye bedriftene som ikke er her i dag, men som er her om 20 år.

I dette arbeidet er det svært viktig at energibransjen selv kommer på banen og gir innspill til prosessen og valg av teknologiområder. Det er viktig i utarbeidelsen av Energi21 å få vite hvordan næringslivet og forskningsmiljøene ønsker at innsatsen rettet mot forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av ny energiteknologi skal prioriteres. Det har vært gjennomført regionale dialogmøter i Bergen, Bodø og Trondheim for dette formål. Nå er turen kommet til dere. Grip sjansen!

Jeg håper at så mange som mulig nå kan samles om et felles løft og innsats gjennom Energi21. Jeg har store forventninger til strategien. Interessen fra andre i Regjeringen og fra Stortinget har vært stor. Vi er godt i gang med strategiarbeidet, men har fremdeles en liten vei å gå. Jeg ønsker dere alle lykke til i dag, og håper på en god dialog!