Historisk arkiv

Nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI): Senter for lakselusforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansens innlegg ved åpningen av nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI): Senter for lakselusforskning ved Universitetet i Bergen.

Universitetet i Bergen, 09.09.11


Gratulerer med dagen!

Jeg vil gratulere Universitetet i Bergen som vertsinstitusjon og de deltakende partnerne fra forskning og næringsliv med å ha fått gjennomslag for Senter for lakselusforskning. Gjennom dette nye tilskuddet på forskningsfronten har Bergen ytterligere styrket sin stilling som marin forskningshovedstad.

Det å få status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) henger høyt. Søknaden må både holde høy vitenskapelig kvalitet, og den må møte næringslivets behov. 

Konkurransen om å få gjennomslag for en SFI-søknad er derfor hard, og bare de aller beste når opp. 
Regjeringa har som mål at norsk sjømatnæring skal være verdens fremste. Uten å ligge fremst på kunnskapsinnhenting, kan vi ikke nå målet. Våre gode forskningsmiljøer og kunnskapen de har utviklet, er en forutsetning og et fortrinn for sjømatnasjonen Norge. Det andre store fortrinnet vi har, er naturgitt, nemlig våre kalde farvann som er utgangspunktet for kvaliteten på norsk sjømat.
Jeg vil si at veksten og utviklinga vi har opplevd i næringa, ikke hadde vært mulig uten våre marine forskere og forskningsmiljøer.
Kunnskap har vært og er avgjørende for sjømatnæringa, både for vekst og utvikling i havbruksnæringa og for at norske fiskebestander er i bedre forfatning enn de har vært på mange tiår.
 
Mye er oppnådd, men jeg er opptatt av at vi ikke skal hvile på laurbærene.

Om kunnskapsinnhenting har vært viktig for at vi har kommet dit vi er i dag, så er det ikke noen grunn til å tro at denne faktoren blir mindre viktig framover.
Kunnskapsutvikling er langsiktig arbeid. Det er nå vi bygger den kompetansen vi trenger om 10 – 20 år.

Senter for lakselusforsknings hovedmål er å bidra til økt verdiskaping i havbruksnæringa gjennom å finne fram til gode og bærekraftige løsninger på et alvorlig helseproblem.

Lakselus er en de største miljøutfordringene i norsk havbruksnæring.

I juni i år kom Havforskningsinstituttet med en rapport som viste at nivået av lakselus på villakssmolt og sjøørret var urovekkende høyt – og høyere enn de senere år på deler av Vestlandet. Dette er bekymringsfullt.

Samtidig har oppdretternes samordnede avlusningskampanjer ført til at det er et lavt nivå av lakselus på oppdrettsfisken – i alle regioner.

Dette er ikke så lett å forstå, men denne situasjonen viser at det er viktig å samle kunnskap, og at arbeidet med luseproblematikken må følge flere spor.

Jeg er sterkt opptatt av å få dette under kontroll. Derfor vil jeg si følgende:

For det første: Vi har satt i gang mye, og vi skal fortsette med uforminsket kraft. Alle tiltak på sykdom og lakselus i bærekraftstrategien er fulgt opp, dvs. gjennomført eller satt i gang.

For det andre: Forskning er avgjørende. Vi skal ha mer kunnskap, og styrker derfor forsknings- og kunnskapsmiljøene.

FKD nær doblet sin innsats på lakselusforskning fra 2009 til 2010. Vi viderefører denne høye innsatsen i 2011.

I 2011 vil det i regi av Forskningsrådet, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet bli forsket på lakselus for over 40 mill. kr.

I tillegg finansieres lakselusforskning også fra andre offentlige kilder og i regi av næringa. Fiskeri- og havbruksnæringas forskningsfond vil i 2011 bruke nærmere 20 millioner på lakselusforskning.

Ikke minst er jeg selvsagt veldig glad for samarbeidet mellom forskning og næringsliv i Senter for lakselusforskning.

For det tredje: FKD vil lage et forbedret regelverk for kontroll med lakselus.

I juli fikk vi Mattilsynets innspill til nytt og strengere regelverk for å bekjempe lakselus. Vi tar sikte på å få sendt et forslag på høring i løpet av høsten.


Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet og andre jobber nå med å danne kunnskapsgrunnlaget for et framtidig regelverk som i høyere grad skal bruke lakseluspåslag på villfisk som indikator for tiltak i oppdrettsanlegg. 

For det fjerde: Og dette vil jeg understreke. Sjømatnæringa selv må ta ansvar.

Næringa lanserte i april sin 12 punkts plan, og bruker selv mye ressurser på tiltak. Vi vil følge oppmerksomt med på at de gjennomfører de tiltakene de har lovt. De skal ikke være et sekund i tvil om at departementet er opptatt av dette, at vi vil problemene til livs, og at vi følger med.

Det er Mattilsynet som har fått verktøykassa på dette området. Den har vi gitt dem beskjed om å bruke, når og hvis det er nødvendig.

For å oppsummere: FKD tar miljøutfordringer som  lakselusa på alvor! Det skjer mye, mer skal settes i gang, og jeg er stor tro på at vi kommer til å se resultater av innsatsen.

La meg avslutte med nok en gang å gratulere både Universitetet i Bergen og alle andre som er med i senteret.

SFI-ordningen har et høyt ambisjonsnivå, og ambisjonen for Senter for lakselusforskning er tilsvarende høy. Senteret tar sikte på å bli det ledende senteret i verden for forskning på lakselus og lignende parasitter.
Jeg ønsker dere lykke til med å realisere ambisjonen, og ser fram til å se resultatene av dette!