Lisboa-traktaten nærmer seg ratifisering
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 30.10.2009 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Det europeiske råd er enige om garantier som gjør at Tsjekkia er et skritt nærmere ratifisering av Lisboatraktaten. President Vaclav Klaus' krav ble imøtekommet under toppmøtet.
Europeiske stats- og regjeringssjefer har vært samlet til toppmøte. Det europeiske råd møttes i Brussel 29.-30. oktober, og ved siden av klimaspørsmålet var Lisboa-traktaten et hovedtema. Rådet kom torsdag fram til en enighet som langt på vei imøtekommer den tsjekkiske presidentens innvendinger mot traktaten. Landet får de samme unntaksbestemmelsene som Storbritannia og Polen har, i en tilleggsprotokoll til traktaten, skriver Euractiv.
Se unntaksbestemmelsene her.
- I kveld fjernet vi det siste politiske hinderet, sa president i Europakommisjonen, José Manuel Barroso torsdag.
Unntak
Unntaksbestemmelser fra menneskerettighetscharteret som inngår i traktaten er avgjørende for at Vaclav Klaus skal gå med på å signere ratifikasjonspapirene. Tsjekkias statsminister Jan Fisher sier landets president nå er tilfreds med enigheten som ble oppnådd.
- Vaclav Klaus var tilfreds med teksten. Han har blitt informert om alle modifikasjoner og har ingen problemer med dette, sier Jan Fischer i følge BBC.
Vaclav Klaus har vært skeptisk til charteret i Lisboa-traktaten fordi han mener det kan utløse tyske krav om eiendommer konfiskert under andre verdenskrig. Tsjekkia får derfor en unntaksbestemmelse fra charteret, noe som også Storbritannia og Polen har fått.
Kommisjonens president José Manuel Barroso respekterer unntaksbestemmelsene.
- Det er klart jeg ikke liker disse unntaksbestemmelsene til menneskerettighetscharteret. Jeg mener at det ville vært bedre om alle godtok charteret, men vi må respektere at land er forskjellige, sier José Manuel Barroso, i følge Euractiv.
Rettslig godkjenning
Selv om EU-landene nå har tatt et steg nærmere overgangen til ny traktat, gjenstår det juridiske hindre. Den tsjekkiske forfatningsdomstolen behandlet og godkjente Lisboa-traktaten i november 2008. Men i oktober henvendte en gruppe senatorer i det tsjekkiske overhuset seg på nytt til forfatningsdomstolen. Senatorene mente at de endringer som ble gjort i traktaten for å sikre et irsk ja-flertall i folkeavstemningen var såpass store at den på nytt må testes av forfatningsdomstolen. Det er ventet at domstolen kommer med avgjørelse på dette spørsmålet innen utgangen av året.
Lisboa-traktaten skal etter planen etterfølge Nice-traktaten fra 2003. Det er foreslått flere grunnleggende endringer i traktaten, blant de viktigste er at Europaparlamentet får medbestemmelse på en rekke nye områder, blant annet justispolitikken. Det Europeiske Råd får en fast president som sitter i 2,5 år, og det skal oppnevnes en egen Høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikken. Under toppmøtet i desember 2008 ble EUs stats- og regjeringssjefer enige om at hvert medlemsland fortsatt skal ha sin egen kommissær.