Historisk arkiv

Norske innspill om bruk av flytende naturgass på EU-møte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge mener at bruken av flytende naturgass (LNG) i nærskipsfarten kan være en løsning for å oppfylle høye miljøkrav og samtidig bidra til å styrke næringens konkurransesituasjon. Det var budskapet fra statssekretær Pål Julius Skogholt i Nærings- og handelsdepartementet da han møtte EU-kolleger for å diskutere maritim transport.

Statssekretær Pål Julius Skogholt fra Nærings- og handelsdepartementet var norsk representant på det uformelle transportministermøtet i Antwerpen 15.-16. september. Hovedtema for møtet var integrasjon av vannbåren transport i EUs transport og logistikknett.

Norske erfaringer med flytende naturgass
I sitt innlegg viste statssekretær Skogholt til at bruken av flytende naturgass (LNG) som drivstoff for nærskipsfarten kan representere løsninger for å oppfylle høye miljøkrav og samtidig bidra til å styrke næringens konkurranseposisjon. Han viste til at bruk av LNG eliminerer svovelutslipp og reduserer Nox-utslipp med 90 prosent, samt reduserer klimagasser med 15 prosent. Han redegjorde også for norske erfaringer med utbygging av infrastruktur og skip for bruk av LNG. I dag representerer LNG tre prosent av det maritime forbruket av drivstoff i Norge. Noen forskere anslår at LNG kan utgjøre så mye som 30 prosent av drivstoffet på skip i Norge i 2020.

Enighet om bruk av alternativt drivstoff
Statssekretær Skogholt uttrykte norsk støtte til ambisjonene om overføring av frakt fra vei til skip. Han støttet det belgiske formannskapets forslag om en flerdimensjonal tilnærming som bygger på to komplementære verktøykasser for henholdsvis bærekraftig og konkurransedyktig vannbåren transport. Etter norsk syn vil bruk av LNG i nærskipsfart være et viktig virkemiddel for begge formål.

Det ble på møtet enighet om å fremme bærekraftig skipsfart gjennom regelverksutvikling, bruk av alternativt drivstoff som LNG, grønn teknologi, tilpasset infrastruktur, forskning og innovasjon.