Historisk arkiv

Vektlegger nettverksbygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Osloregionens Europakontor i Brussel har fokus på prosjektutvikling, kompetanseheving og nettverksbygging. – Nettverksbygging er en utmerket måte å få kontakt med andre regioner på og øke kunnskapen hjemme om forhold i europeiske regioner. For å kunne gjøre en god jobb i Brussel, er nettverk et viktig verktøy, understreker direktør Vera Selnes ved Osloregionens Europakontor.

Prosjektene og nettverkene dreier seg om mange ulike temaer. Europakontoret fokuserer spesielt på levekår, innovasjon og utvikling (klima, energi, transport), kompetanse og kultur.

Satsing på helse- og sosialprogrammer

Osloregionens Europakontor er blant annet med i ENSA (European Network of Social Authorities), som har som hovedoppgave å oppmuntre til internasjonalt samarbeid, felles forståelse og erfaringsutveksling innenfor sosiale tjenester. 2010 er det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon, og det er blant annet en av årsakene til at Osloregionens Europakontor i år satser på helse- og sosialprogrammer. Europakontoret er også med i det Brussel-baserte SIRG-nettverket (Social Inclusion Regional Group), et regionalt nettverk som arbeider med spørsmål om sosial inkludering. 

– Dette nettverket har som mål å arrangere en seminarrekke på fire-fem seminarer med fokus på ulike sider av fattigdomsåret. Seminarene og nettverket vil bli lansert i Europaparlamentet 23. februar. Vi vil ha ansvar for et seminar om likestilling og sosial inkludering, forteller direktør Vera Selnes ved Osloregionens Europakontor (ORE).

Nettverksbyggingen og prosjektarbeidet som Osloregionens Europakontor deltar i, er med på å øke den europeiske kunnskapen i Norge, ifølge Selnes. Kontoret har 24 medlemmer, som i all hovedsak er kommuner og fylkeskommuner på Østlandet med et unntak: Høgskolen i Buskerud. (Kommunene Grue og Hjartdal har nylig kommet til som medlemmer).

Viktig med kompetanseheving

Kontoret i Brussel ligger i Sweden House, hvor flere andre europeiske regionskontorer også holder til. Kontoret har i alt fire medarbeidere. I tillegg til direktør Vera Selnes jobber svenske Eva Björk som europarådgiver, mens Fredrik Mjell og franske Cécile Aubert er praktikanter. Anita Lindahl Trosdahl jobber som europarådgiver fra kontorets hjemmebase i Oslo Rådhus. Mye tid går med til informasjonsformidling i form av nyhetsbrev, hjemmesider, skriving av notater, foredrag og seminarer. De kjører dessuten faste kurs for å øke kunnskapen om EU og EØS i norske kommuner.

– Kompetanseheving er utrolig viktig. Kunnskapen om EU og EØS i norske kommuner er ikke god nok, mener Selnes.

I forhold til prosjektutvikling jobber kontoret med EUs tematiske sektorprogram. De arbeider for å øke kunnskapen om programmene og medlemmenes deltagelse i EU-prosjekter. ORE tilbyr også sine medlemmer hospitantopphold ved kontoret i Brussel. I februar har de en hospitant fra Bydel Sagene i Oslo som arbeider med en prosjektsøknad innen Daphneprogrammet. Temaet er vold mellom jentegjenger.

– Vi prøver å avmystifisere søknadsprosessen rundt prosjektene. Det begynner å løsne nå, og vi ser resultatene av at medlemmene våre har fått mer kunnskap, sier direktør Selnes.  

Prosjektarbeid er en god mulighet for ansatte i regionen til å få internasjonale kontakter og kunnskap om de muligheter EØS-avtalen gir for deltagelse i et europeisk regionalt samarbeid. Norske departementer betaler for deltagelsen i prosjektene gjennom EØS-avtalen.

Se en oversikt over programmer norske aktører deltar i her.

Samarbeid med kontorer i England, Spania og Østersjøregionen

Osloregionens Europakontor (ORE) samarbeider for tiden spesielt med to engelske og to spanske regionkontorer om prosjekter knyttet til fattigdomsåret. Det mest omfattende samarbeidet er dog med regionene rundt Østersjøen. Disse har ORE samarbeidet med så lenge kontoret har eksistert i Brussel.

– Vi skifter litt på samarbeidspartnere. Det er ofte noe nytt å lære. Vi lærer blant annet hvordan man kan arbeide på tvers av grensene og at vi ikke alltid trenger å gå via nasjonalt nivå, sier Selnes.

Europarådgiver Eva Björk fremhever at Osloregionens Europakontor først og fremst er i Brussel for å knytte kontakter med europeiske regioner og samarbeidspartnere. Selv er hun involvert i ERRIN-nettverket (European Regions Research and Innovation Network), som tar for seg temaene miljø, transport, helse, energi og forskning.

– Gjennom ERRIN jobber vi for å få våre medlemmer mer involvert i forsknings- og innovasjonsprosjekter. Vi deltar i tematiske arbeidsgrupper der vi møter andre regioner og diskuterer felles problemstillinger og prosjektideer, forteller Björk.

Kulturarrangementer

– Jeg tror et av våre fortrinn er at vi er en hovedstadsregion. Det finnes også et hovedstadsnettverk i Brussel. Dette nettverket brukes for å fremme storbyers felles utfordringer overfor Kommisjonen, og det kan absolutt tas i bruk mer, sier Vera Selnes.

ORE har de siste årene gjennomført ulike kulturarrangementer. Blant annet kan det nevnes en Ibsen-teaterforestilling med Juni Dahr, og et Alf Prøysen-seminar med musikk og litteratur. Det siste store arrangementet var en fotoutstilling med bilder fra Osloregionen av naturfotograf Tom Schandy fra Øvre Eiker. Utstillingen ble åpnet av Norges ambassadør til Belgia, Jostein Bernhardsen, og fant sted på norskeide Stanhope hotell i Brussel. Den varte i en måned.

I likhet med de andre norske regionkontorene er også ORE med på konferansen Open Days, et stort europeisk arrangement med flere hundre seminarer.

I tilknytning til 8.mars har ORE et seminar hvert år. Tidligere har trafficking (menneskehandel) og mulighetene for innvandrerkvinner til å lykkes i arbeidslivet stått på programmet. I år vil 8.mars-arrangementet finne sted 10. mars på Regionkomiteen i Brussel. Tittelen på seminaret, som blant annet handler om likestilling, er “Gender equality and social inclusion – the regional perspective: The path to economic independence – Inclusion of women in the labour market”.