Historisk arkiv

Verneområdene skal forvaltes lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen ønsker å styrke lokaldemokratiet i forvaltningen av verneområdene. Forvaltningsmyndigheten legges til et interkommunalt verneområdestyre. Styrets sekretariatsfunksjon skal ivaretas av verneområdeforvaltere med lokal kontorplassering.

Regjeringen har besluttet at store verneområder som bl.a. nasjonalparker og landskapsvernområder skal sikres lokal forvaltning gjennom et interkommunalt verneområdestyre. Der det er aktuelt, skal og representanter oppnevnt av Sametinget inngå i verneområdestyret. Verneområdestyret skal sørge for en helhetlig samlet forvaltning av området basert på nasjonale og internasjonale føringer.

Verneområdene våre er den mest verdifulle og sårbare delen av norsk natur som vi skal verne for etterslekten. Det er derfor avgjørende at naturen i verneområdene forvaltes og skjøttes basert på kunnskap. Gjennom den nye forvaltningsmodellen for verneområdene er vi sikret at både vitenskaplig og erfaringsbasert kunnskap vil bli lagt til grunn for forvaltningen.

Sekretariatet for verneområdestyret legges til en statlig ansatt verneområdeforvalter med kontorplassering i geografisk tilknytning til verneområdet. Dette vil styrke samhandlingen med lokalmiljøet.

Verneområdeforvalteren får lokal kontor plassering i tilknytning til nasjonalparksentre eller andre liknende infosentre. Her vil verneområdeforvaltere kunne samlokaliseres med ulike fagmiljø med tilknytning til verneområdet, som f. eks. Statens naturoppsyn, naturveiledere, personer med kulturhistorisk fagbakgrunn, evt. annen lokal myndighet m.m. En slik faglig samlokalisering vil legge grunnlag for en kunnskapsbasert forvaltning og vil bidra til utvikling av viktige kompetansemiljøer lokalt.

Kommuner som ønsker det kan også få forvaltningsansvaret for små verneområder, forutsatt at de kan dokumentere at de har tilstrekkelig ressurser, god naturfaglig kompetanse, et effektivt og faglig forsvarlig forvaltningsmiljø, og gode samarbeidsrutiner med grunneiere, brukergrupper og organisasjoner. Dersom kommunene ikke oppfyller kravene, skal fylkesmannen være forvaltningsmyndighet.

Vedtak fattet av kommunene eller verneområdestyret kan påklages til Miljøverndepartementet.

Den nye forvaltningsmodellen vil bli nærmere omtalt i budsjettproposisjonen for 2010.