Historisk arkiv

Historisk møte om skatt og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Ingrid Fiskaa åpnet et møte mellom de to komiteene som jobber med skatt og utvikling i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Statssekretær Ingrid Fiskaa og ekspedisjonssjef Torbjørn Gjølstad i Finansdepartementet i OECD-møtet. (Foto: Trond Viken, UD)

Møtet er det første som noen gang er holdt mellom de to komiteene.

Fiskaa var invitert for å diskutere tettere samarbeid om skatt og utvikling. Fiskaa åpnet møtet sammen med med statssekretær Stephen Timms i det britiske finansdepartementet.

Norge har i mange år jobbet for økt samarbeid på tvers av komiteene i OECD. Fiskaa la i sitt innlegg vekt på at nettopp skattepolitikk og utviklingspolitikk må sees i sammenheng.

- Det å skaffe inntekter og kreve inn skatt er helt grunnleggende for utvikling og sosial vekst i fattige land, sier Fiskaa.

OECD er den viktigste arenaen for internasjonalt skattesamarbeid. Organisasjonen er også sentral i kampen mot skatteparadiser. Fiskaa tok til orde for at regler for skatt i større grad må ta hensyn til fattige lands interesser.

- Møtet var et viktig skritt på veien til et større samarbeid på tvers av to ulike fagfelt, sier Fiskaa.

Statssekretær Fiskaa dro videre fra Paris til Santiago. Hun skal ha møter i Leading Group on Innovative Financing i Chiles hovedstad. Gruppen består av 59 land og mange organisasjoner som jobber for å finne nye måter å skaffe penger til utvikling på.

På møtet i Santiago er tema blant annet kamp mot ulovlig kapitalflyt og skatteparadiser, samt initiativet for avgift på finanstransaksjoner. Formålet med avgiften er å få mer penger til utvikling i fattige land. Sammen med blant annet Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Japan og Brasil, sitter Norge i arbeidsgruppen som jobber med forslaget.