Historisk arkiv

Sender EU-traineer til Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I løpet av fem dager i Stavanger-regionen har 22 praktikanter fra Europakommisjonen lært om norsk energiindustri. – Dette besøket bidrar til å styrke Stavangers posisjon som en ledende europeisk energiregion, mener daglig leder i Stavanger-regionens Europakontor, Pål Jacobsen.

Fra 18. til 21. februar besøkte 22 EU-traineer fra 12 land Statoil, Lyse Energi, Oljedirektoratet, The Offshore North Sea (ONS) Foundation, Greater Stavanger og Stavanger kommune. Det er fjerde gang Stavanger-regionens Europakontor har invitert praktikantene i Europakommisjonens generaldirektorat for energi og transport (DG TREN) til å besøke Stavanger-regionen. 

Norges bidrag til energisikkerhet i EU
- I Brussel jobber vi med energipolitikk daglig, men vi er langt fra der energien produseres. Derfor er det fint å komme hit til Stavanger og lære mer om produksjonen. Og Stavanger er særlig spennende siden Norge er en sentral energileverandør til Europa, sier Chloe Middelton fra Storbritannia som er en av praktikantene som var i Stavanger forrige uke. Hun har vært med på organiseringen av studiebesøket i Stavanger. Middleton avslutter sitt praktikantopphold i Europakommisjonen i slutten av februar etter å ha vært der i fem måneder. I tillegg til å lære mer om energiproduksjon i praksis, synes hun også det har vært spennende å se hvordan energisektoren bidrar til økonomien i Stavanger-regionen.
- Det har også vært interessant å snakke om for eksempel hvordan Norge kan bidra til energisikkerheten i EU, sier Middelton.

Synliggjør Stavanger
Stavanger-regionen ønsker å være en ledende europeisk energiregion og daglig leder i Stavanger-regionens Europakontor Pål Jacobsen mener denne reisen styrker denne posisjonen.

- Stavanger-regionen blir synlig og utbyttet skaper et samspill med Europakommisjonen, foruten at det åpner opp for muligheten til å lokke til seg kvalifisert arbeidskraft, sier Jacobsen. Traineene som nå har besøkt Stavanger er høyt meritterte akademikere som ofte går inn i interessante jobber i EU-institusjonene, lobbyfirmaer og nasjonale myndigheter etter sin praktikantperiode i Kommisjonen.

- Statoil leter bevisst talenter i denne gruppen, sier Jacobsen.

Olje, gass, vind og CCS
Regionens representanter har på sin side veldig godt av å diskutere energi med unge og smarte europeere med nye perspektiv, mener Jacobsen.

Noen hovedtema for dialogen denne gang var klima i byene; North Sea Grid; innovasjon innenfor vind; karbonfangst og –lagring (CCS) og selvfølgelig gassen, oljen og Norges bidrag i arbeidet med å skape forsyningssikkerhet til EU.