Historisk arkiv

Evaluering av barnevernsreformen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har gjennomført en evaluering av barnevernsreformen frå 2004. Rapportane kan lastas ned her.


I 2004 ble barnevernsreformen gjennomført ved at staten overtok ansvaret for det som hadde vore fylkeskommunale barneverntenester. 19 ulike fylkeskommunale barneverntenester skulle bli eitt statleg barnevern som skulle sørgje for god fagleg og økonomisk styring av det statlege barnevernet.

Overordna skal evalueringa svare på om barnevernet gjennom si verksemd oppnår ønska resultat og effektar for brukarar og samfunn. Departementet har nå fått tre av dei fem rapportane.

Departementet vil gå gjennomevalueringsrapportane og vurdere om det er nødvendig å gjere endringar på fordelinga av oppgåve- og finansieringsansvaret mellom stat og kommune. Dersom det er behov for lovendringar, vil departementet fremje lovendringsforslag for Stortinget våren 2013.
 

Kort om kvar av rapportane:

Institusjonsplassering siste utvei? Betydningen av barnevernsreformen fra 2004 for institusjonstilbudet


Evalueringa skal avdekkje i kva grad det statlige barnevernet har nådd dei måla som vart satt ved oppstart i 2004. Å synliggjer kva som fremmer og hindrer måloppnåelsen, var en sentral del av dette. Å få kontroll med utgiftene på barnevernsområdet, og få til ei jamnare fordeling av ressursane regionane i mellom, var ei viktig målsetting i oppretting av den nye etaten.
NOVA og Fafo har ferdigstilt rapporten.

Oppgave- og finansieringsansvar i statlig og kommunalt barnevern
Evalueringa har hatt som oppdrag å vurdere dagens oppgåve- og finansieringsansvar mellom statleg og kommunalt barnevern, og å føreslå forbetringar.
Price waterhouse Coopers (PwC) har utarbeida rapporten. 

Evaluering av faglig og økonomisk styring i det statlige barnevernet 
Evalueringa fokuserte på den faglege og økonomiske styringa av reformen. Den skulle undersøke korleis forvaltningsreformen har hjelpe til å nå måla om betre faglig og økonomisk styring av barnevernet, sikre et likeverdig tilbod i heile landet, sikre god kvalitet og at det skjer en faglig vidareutvikling av tenestetilbodet i barnevernet.
Deloitte har utarbeida rapporten.