Historisk arkiv

Balanserer mellom miljø- og næringslivshensyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs nye kjemikalieregelverk, REACH, har nå landet på et kompromiss mellom industri- og miljøhensyn. – Norge hadde selvsagt ønsket et enda strengere kjemikalieregelverk. Men så langt jeg kan se, betyr ikke dette svekkelser i norsk kjemikalielovgivning, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.


Forordningen skal stemmes over i Europaparlamentets plenumssesjon 13. desember og etter all sannsynlighet vedtas i Rådet 18. desember. REACH planlegges å tre i kraft i 1. juni 2007 og vil innføre helt nye krav for å sikre bedre kontroll med rundt 30.000 kjemikalier som brukes i husholdningsprodukter, i alt fra såpe til leker.

– Etter år med en ekstremt vanskelig politisk prosess og intense forhandlinger, er vi nå nære ved å implementere et av verdens mest ambisiøse kjemikalieregelverk, sier saksordfører i Europaparlamentet, Guido Sacconi.

Forhandlere fra EUs formannskap og Europaparlamentet ble 30. november enige om hovedpunktene i EUs nye kjemikalieregelverk (REACH). Det viktigste kompromisset er gjort i den nye godkjenningsordningen for de aller farligste stoffene. For noen av de farligste stoffene stilles det er klart krav om at de bare kan brukes hvis det ikke finnes mindre farlige alternativer, men dette gjelder ikke for alle stoffene.
 
– Denne gjennomføringen av substitusjonsplikten går ikke så langt som Norge har ønsket. Samtidig er trolig kompromisset klart bedre enn forslaget fra Rådet, i og med at de farligste miljøgiftene vil bli omfattet av strenge substitusjonskrav, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Kompromisset innbærer fortsatt at mange stoffer i lave volum unntas informasjonskrav, men ser ikke ut til å ville svekke norsk miljølovgivning.