Historisk arkiv

Forskningsrådet i evaluering av EUs forskningsprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Ti uavhengige eksperter har de siste seks månedene utarbeidet en midtveisevaluering av EUs 7. rammeprogram for forskning som Norge deltar i. Én av ekspertene i panelet er Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén.

EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling er verdens største forskningsprogram og skal bidra til å gjøre EU til verdens ledende forskningsområde. Rammeprogrammet, som går over syvårsperioder, er EUs viktigste finansielle redskap for å støtte forskning og utvikling i Europa og forener forskerkrefter og kompetanse i Europa og globalt. Norge deltar i programmet gjennom EØS-avtalen, og søkere fra norske forskningsinstitusjoner deltar på lik linje med deltakere fra EUs medlemsland.

 

- Behov for forenkling
Det 7. rammeprogrammet for forskning har et budsjett på ca. 54 milliarder euro i peroden 2007 til 2013. En ekspertgruppe bestående av ti uavhengige eksperter har det siste halve året evaluert det pågående rammeprogrammet for forskning. Evalueringen ble presentert i Brussel 12. november og overleveres forskningskommisæren 2. desember.

 

Hovedkonklusjonene i midtveisevalueringen er at programmet spiller en viktig rolle i utviklingen av det felles europeiske forskningsområdet (ERA), at det bidrar til å øke kapasiteten i europeisk forskning og gir økt kraft til koordinering mellom landenes forskningssatsinger. Samtidig mener ekspertgruppen at det kreves betydelig forenkling av styresystemet og at næringslivsdeltakelsen er for svak. Det kreves også en bedre avklart arbeidsdeling mellom hva som skjer nasjonalt og hva som gjøres gjennom rammeprogrammet eller annet samarbeid.

 

Bred gjennomgang
Forskningsrådets direktør Arvid Hallén er en av dem som har sittet i ekspertgruppen som ble ledet av Rolf Annerberg, generaldirektør for det svenske forskningsrådet  Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande).

- Det har selvsagt krevet en god del arbeid (…) Men et slikt arbeid er først og fremst en stimulerende og lærerik erfaring, skriver Hallén på bloggen sin. I den internasjonale ekspertgruppen var det mange fra de nordiske landene. I tillegg til den svenske lederen og Hallén satt det to finner, en ester og en danske.

Ekspertgruppen kommer med ti anbefalinger som skal bidra til å styrke det europeiske forskningssamarbeidet. Les mer om anbefalingene og evalueringen på Forskningsrådets nettsider.

- Evalueringsrapporten gir en bred behandling av rammeprogrammet. Den kan anbefales  til alle som er interessert EU-forskningen. Den vil være et viktig dokument ikke minst for planleggingen av neste rammeprogram, skriver Hallén på bloggen sin.