Anerkjente Osvald-gruppas innsats
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 04.10.2013
-Dere i «Osvald-gruppa» representerer en side av vår krigshistorie som til nå har vært altfor dårlig kjent. Dere var, og forble, soldatene i mørke. Dere, og det dere gjorde den gangen, må og skal frem i lyset. Dere er ikke lenger soldater i mørke. Dere er krigsveteraner med en lysende innsats som fortjener anerkjennelse, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til nålevende veteraner fra Osvald-gruppa under en lunsj for dem 4. oktober.
-Dere i «Osvald-gruppa» representerer en side av vår krigshistorie som til nå har vært altfor dårlig kjent. Dere var, og forble, soldatene i mørke. Dere, og det dere gjorde den gangen, må og skal frem i lyset. Dere er ikke lenger soldater i mørke. Dere er krigsveteraner med en lysende innsats som fortjener anerkjennelse, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til nålevende veteraner fra Osvald-gruppa, under en lunsj for dem 4. oktober.
«Osvald-gruppa» var en sabotasjeorganisasjon som i perioden 1941 – 44 sto bak ca. 110 sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten. De saboterte tyske installasjoner, krigsindustri, troppetransporter m.m. Gruppen var en av de første og mest aktive væpnede sivile motstandsgruppen i Norge under annen verdenskrig.
-I erkjennelsen av at den historiske gjennomgangen tar tid, ønsker jeg å møte og å hedre disse veteranene mens jeg fortsatt er forsvarsminister. Jeg har derfor invitert de gjenlevende fra Osvald-gruppa til en lunsj sammen med deres pårørende, sier Strøm-Erichsen.
Osvald-gruppa er først og fremst kjent for sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. Den første sprengningen var av et Wehrmachtstog på Grorud i Oslo den 20. juli 1941. Blant de viktigste og mest spektakulære aksjonene var den dristige sprengningen av hovedkontoret til det norske statspolitiet den 21. august 1942 og hovedarbeidskontoret i Oslo den 21. april 1943. Denne aksjonen ble startskuddet for de øvrige aksjonene mot den tyske tvangsutskrivning av norsk ungdom og skjedde i samarbeid med Milorg.
-Dere visste hva dere kjempet mot. Et tyranni, et terrorstyre og ikke minst en menneskeforakt som i sum overgikk alt hva mennesket i sin ondskap hittil hadde klart å tenke ut. I møte med et slikt terrorvelde er det lett å bøye seg. Gjøre som man får beskjed om. Vike unna. Håpe at det ikke er min tur denne gang. Gjøre som i Øverlands dikt å tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer meg selv, sa forsvarsministeren til nålevende veteraner fra Osvald-gruppa og pårørende under lunsjen på Statholdergaarden i Oslo.
-Vi som lever nå har en forpliktelse til å få alle disse glemte heltene og heltedådene frem i dagen. Derfor har Forsvarsdepartementet opprettet et historikerprosjekt som nettopp skal ta for seg de glemte sidene ved norsk motstandskamp. Vi sier at så langt det lar seg gjøre skal prosjektet snu alle stener når det gjelder enkeltpersoner og gruppers innsats under annen verdenskrig. «Osvald-gruppa» er en slik sten. En svært viktig sten. En av de viktigste, sa statsråden.