Historisk arkiv

AI - 68/08 - Instruks om vurderingen av spørsmålet om opphold på humanitært grunnlag for personer fra Sør Somalia som har søkt om asyl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet
Postboks 8108 Dep
0032 OSLO 

 

Nr.                                                 Vår ref                               Dato
AI - 68/08                                      200700116                           3.12.2008

 

AI - 68/08 - Instruks om vurderingen av spørsmålet om opphold på humanitært grunnlag for personer fra Sør Somalia som har søkt om asyl

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd, som innebærer at departementet kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om generelle lovtolkingsspørsmål og om generelle spørsmål vedrørende skjønnsutøvelse.

Bakgrunn
Våren 2007 ble praksis lagt om for asylsøkere fra Sør-Somalia, slik at de som tidligere fikk avslag fordi de ikke fylte vilkårene for beskyttelse eller de ordinære vilkårene for opphold, likevel ble gitt midlertidige og begrensede tillatelser med en varighet på ett år. Departementet godkjente denne praksisen 9. mars 2007.

Departementet har vurdert norsk praksis for søkere fra Sør-Somalia, i forhold til andre sammenlignbare lands praksis. Sammenlikningen har vist enkelte forskjeller mellom norsk praksis og praksis i flere andre land. Det svenske Migrationsverket traff i desember 2007 et veiledende vedtak hvor de konkluderte med at situasjonen i Sør-Somalia ikke tilsier at det gis oppholdstillatelse på generelt grunnlag, men at det må foreligge individuelle grunner. Danmark foretar også individuelle vurderinger i alle saker, og avslår søknader der det ikke foreligger et konkret og individualisert beskyttelsesbehov.

I en redegjørelse for praksis den 13.02.2008 foreslo UDI å endre praksis for asylsøkere fra Sør-Somalia, slik at de som etter praksisendringen våren 2007 har fått en begrenset tillatelse, nå skulle få en ordinær tillatelse etter utlendingsloven § 8 annet ledd, jf. utlendingsforskriften § 21 annet ledd. UDI viste til at UNE nå ga varige tillatelser til disse søkerne og at situasjonen i Somalia gjorde at UDI vurderte disse sakene annerledes enn tidligere. UDI anslo at endringen ville omfatte rundt 10 % av sakene, samt fornyelsessaker fra cirka 300 personer som allerede hadde fått begrensede tillatelser.

Ett av regjeringens tiltak for å begrense antallet asylsøkere til Norge som ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse, er at praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling av den enkelte sak, og ikke en gruppevurdering i forhold til det enkelte landområdet. Et annet tiltak er at norsk praksis i hovedtrekk skal samsvare med praksis i andre sammenlignbare land.

Instruks om praksis
Departementet samtykker ikke i UDIs forslag om å gi varige tillatelser til søkere fra Sør- Somalia som etter tidligere praksis ville fått en tillatelse med begrensinger etter utlendingsloven § 8 annet ledd, jf. forskriftens § 21 annet og syvende ledd.

Departementet instruerer herved UDI om å ikke lenger innvilge tillatelser med begrensinger til denne gruppen, men å vurdere hver enkelt sak individuelt etter utlendingsloven § 8 annet ledd med sikte på om søkeren fyller vilkårene for en ordinær tillatelse (uten begrensinger). Slik tillatelse skal ikke alene gis på bakgrunn av den generelle situasjonen i Sør- Somalia. Dette omfatter også personer som har hatt begrensede tillatelser på grunnlag av situasjonen i Sør-Somalia i medhold av den praksis som ble godkjent av departementet 09.03.2007.

Tillatelse skal heller ikke gis utelukkende fordi søkeren er en enslig kvinne fra en dominerende klan. Det må her blant annet ses hen til om kvinnen har andre nære mannlige slektninger og/eller et nettverk på hjemstedet. Det skal heller ikke gis en tillatelse utelukkende fordi en søker er enslig mindreårig, dersom søkeren har omsorgspersoner i hjemlandet. Det kreves i tillegg individuelle grunner for å innvilge disse to gruppene av søkere opphold.

Instruksen trer i kraft umiddelbart.


Med hilsen



Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef                                                    Birgitte Ege
                                                                           avdelingsdirektør


Kopi: Justisdepartementet, Politidirektoratet, Utlendingsnemnda, NOAS, UNHCR Stockholm