Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2010

Et kollektivtilbud for framtiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Befolkningsvekst og flere biler per husholdning skaper stadig større plassproblemer i byene, og hindrer en bærekraftig utvikling. – Denne økningen må reduseres, blant annet gjennom å forbedre arealplanleggingen. Tør vi å ta fremsynte grep i dag, reduserer vi miljøutslippene, sikrer alle trafikanter bedre fremkommelighet og får mye triveligere byer, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Befolkningsvekst og flere biler per husholdning skaper stadig større plassproblemer i byene, og hindrer en bærekraftig utvikling. – Denne økningen må reduseres, blant annet gjennom å forbedre arealplanleggingen. Tør vi å ta fremsynte grep i dag, reduserer vi miljøutslippene, sikrer alle trafikanter bedre fremkommelighet og får mye triveligere byer, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.   

De sentrale grepene er:

- fortsatt kraftig vekst i jernbanesatsingen gir folk et alternativ til privatbilen og legger til rette for økt bruk av restriktive tiltak overfor privatbilbruk over tid

- ny styrking av fylkenes frie inntekter gir rom for økt kollektivsatsing

- egen rentekompensasjonsordning til transportformål i fylkene gir rom for økt vekst i kollektivinvesteringer

- en større andel av belønningsmidlene vil gå til de byområdene som gjennomfører helhetlige tiltakspakker som også reduserer bilbruken

Til kollektivtiltak er det for 2010 foreslått 12,3 milliarder kroner i statlige bevilgninger, en økning på 13,5 prosent fra 2009.

Viderefører satsing på belønningsordning i større byområder

Det er i 2009 inngått fireårige avtaler om belønningsmidler til Trondheims- og Kristiansandsregionen. Disse to byområdene har fremmet søknader om å gjennomføre helhetlige bypakker, der en betydelig satsing på kollektivtransport og sykkel, kombineres med nye restriktive tiltak overfor privatbilbruken. Byområdene har forpliktet seg til å redusere antall biler på vegene i forhold til det man har i dag.

”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byene” ble doblet i budsjettet for 2009. Ordningen videreføres i budsjettet for 2010, med snaut 333 millioner kroner, en økning på 2,9 prosent fra saldert budsjett 2009. Samtidig signaliseres det i budsjettet at departementet gjerne bruker en større andel av de avsatte midlene til flerårige avtaler.

- Jeg er opptatt av å få flere byområder med på forpliktende flerårige avtaler som virkelig kan bidra til å legge om transportpolitikken i miljøvennlig retning, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete. 

Midlene kan både tildeles byområder som søker om fireårig avtale om virkemiddelbruk og byområder som søker om ettårig tildeling. Ordningen vil gjelde for de samme byområdene som i 2009. Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Drammen, Skien/Porsgrunn og Fredrikstad/Sarpsborg vil bli invitert til å søke om midler, mens Kristiansand og Trondheim vil bli tildelt midler i tråd med avtalene som ble inngått i 2009.

Enklere billett- og informasjonssystemer

- Vi tror flere vil velge å reise kollektivt dersom billettsystemet gjøres enklere og reiseinformasjonen blir mer tilgjengelig. Som i 2009 ønsker regjeringen derfor å bidra med inntil 5 millioner kroner til å etablere en nasjonal enhet for administrasjon av elektroniske billettsystem og til etablering av en reiseplanlegger, sier samferdselsministeren. 

Det er lagt opp til at fylkeskommuner, transportetater og reiseselskaper skal samarbeide om prosjektene.
 
Gode løsninger skal bidra til effektiv kollektivtransport i distriktene

Samferdselsdepartementet foreslår nær 22 millioner kroner til ”Kollektivtransport i distriktene”, en økning på vel 2 prosent fra 2009.

- Selv om vi satser tungt på kollektivtransporten i byområdene, vil vi også hente ut det potensialet som finnes i distriktene. Gjennom prøveprosjekter og erfaringsutveksling i fylkene vil vi skape mer effektiv samordning og dermed styrke kollektivtilbudet i distriktene, sier samferdselsministeren.

Ordningen ”Kollektivtransport i distriktene” ble opprettet i 2007.

Samordning av bestillingstransport og TT-transport

I 2009 opprettet regjeringen et forsøksprosjekt med samordning av bestillingstransport og tilrettelagt transport (TT-transport). Foreslått bevilgning for 2010 er på nær 13 millioner kroner, en økning på 28 prosent sammenlignet med 2009.

- Forsøket er en del av regjeringens arbeid med å sørge for at flest mulig kan ta del i samfunnet uten spesialtilpasninger. Vi ønsker å gjøre det ordinære kollektivtransporttilbudet, medregnet bestillingstransport, mer tilgjengelig for funksjonshemmede. Slik kan ressurser frigjøres og TT-tilbudet styrkes for de brukerne som trenger det aller mest, sier samferdselsministeren.

Prosjektet går over tre år, er organisert av fylkeskommunene og gjennomføres i nært samarbeid med de funksjonshemmedes organisasjoner.

Universell utforming – kollektivtransport for alle

Det er foreslått 57 millioner kroner i tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, om lag samme beløp som i 2009. Midlene skal bidra til å gjøre kollektivtransporten mer tilgjengelig for alle grupper av reisende.

- Å bedre tilgjengeligheten til kollektivtransportsystemet for alle reisende er en viktig oppgave for regjeringen. Vi vil ha enkle og effektive løsninger, og satser særlig på å utbedre trafikktunge strekninger og knutepunkter, sier samferdselsministeren.  

Til stasjoner og knutepunkter på jernbanenettet foreslår regjeringen 278 millioner kroner, en økning på 163 millioner kroner eller 142 prosent fra 2009.  Innenfor bevilgningen er det satt av midler til tiltak som skal bidra til å gjøre kollektivtransporten mer tilgjengelig for alle grupper av reisende. Bedre kundeinformasjon på stasjoner, forlengelse av plattformer og ombygging av jernbanestasjonene på Gardermoen, Voss og Holmlia er blant tiltakene som er foreslått for 2010.

Øvrige foreslåtte midler til kollektivtransport

• Jernbaneformål: drøyt 10 milliarder kroner, en økning på drøyt 15 prosent fra 2009. Drøyt 8 milliarder kroner er foreslått til drift, vedlikehold og investeringer på jernbanenettet, mens 1,7 milliarder kroner er satt av til statlig kjøp av persontransport med tog.

• Flyrutetjenester: 629 millioner kroner til statlig kjøp av flyruter på strekninger som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme.

• Riksfergetjenester: 436 millioner kroner er satt av til kjøp av slike tjenester.

• Hurtigruten ASA (Hurtigruta): Til statlig kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen – Kirkenes er det foreslått 298 millioner kroner. 

• Kollektivtrafikktiltak: 65 millioner kroner fra statlige bevilgninger til veg og 80 millioner kroner i bompenger. Halvparten av de statlige midlene skal brukes til oppgradering av holdeplasser og trafikknutepunkter. Resten av midlene går til utbygging av kollektivfelt langs riksveger, hovedsakelig langs innfartsårene til Oslo.   

Fylkeskommunale midler til kollektivtransport, inkludert bevilgninger til skole- og studentrabatt, kommer i tillegg til de statlige midlene.

Til driftstiltak for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus er det ellers lagt opp til å bruke bompenger fra Oslopakke 3.