– EØS-avtalen er helt avgjørende for norske arbeidsplasser

– EØS-avtalen er en hjørnestein i vårt forhold til Europa. Den har tjent oss godt i 30 år. Den har sikret like spilleregler og konkurransevilkår for norske bedrifter og vært avgjørende for norske arbeidsplasser. Den har også gitt norske borgere mulighet til å studere, etablere og oppholde seg i 29 andre EØS-land. Vi skal hegne om avtalen også fremover, samtidig som vi ønsker å styrke samarbeidet på områder der hvor det er i vår og EUs felles interesse, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Støre deltok i dag på en konferanse om det indre markeds fremtid og hvordan dette påvirker Norge.

– Jeg var selv med på å forhandle frem EØS-avtalen med EU for over 30 år siden. Norge, Europa, EU og EØS har endret seg betydelig siden 1994, men i alle disse årene har EØS-avtalen vært til fordel for Norge. For norsk næringsliv er avtalen helt avgjørende, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Takket være EØS-avtalen har Norge et omfattende samarbeid med EU, innenfor handel og en rekke andre områder. Rundt to tredeler av norsk eksport går til andre EØS-land. Vårt samarbeid med resten av Europa gjennom EØS styrker vår evne til å møte felles utfordringer: sikkerhet, klimakrisen og grønn omstilling. 

Under en konferanse om det indre markeds fremtid og hvordan utviklingen i EU påvirker Norge i Oslo i dag, la statsministeren vekt på at avtalen må hegnes om, men at de raske endringene i Europa og EU gjør at Norge må jobbe enda hardere for å ivareta norske interesser når EUs ambisjonsnivå øker på en rekke områder.

Tidligere i år mottok regjeringen en utredning om EØS-avtalen. Utredningen konkluderte med at EØS-avtalen har tjent Norge vel i 30 år, og at en mindre ambisiøs avtale med EU ikke vil ivareta norske interesser like godt. Utredningsarbeidet ble ledet av avdelingsleder Line Eldring i Fellesforbundet, som deltok på dagens konferanse. Også NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik deltok på konferansen.

– Det er viktig at både LO-lederen og NHO-lederen deltok i dag. Både fagbevegelsen og næringslivet har tydelige forventninger om at vi skal bruke det handlingsrommet vi har innenfor EØS-avtalen til å ivareta norske interesser. Det er et engasjement jeg setter pris på, sier Støre.

Det indre markeds fremtid

Italias tidligere statsminister Enrico Letta har på oppdrag av EU-kommisjonen skrevet en rapport om det indre markeds fremtid. Letta deltok på dagens konferanse, og presenterte hovedfunnene i rapporten.

En konklusjon i rapporten er at EU vil gå gjennom fundamentale endringer fremover. Dette gjelder blant annet grønn omstilling, digitale endringer, og en styrket sikkerhet.

– På disse områdene må Norge vurdere hvordan vi best ivaretar norske interesser fremover, sier Støre.

 

EØS-avtalen

Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeids­område (EØS-avtalen) knytter Norge til EUs indre marked.

Det indre marked består av til sammen 30 land i Europa (27 EU-land samt Norge, Island og Liechtenstein), med mer enn 450 millioner borgere. Avtalen trådte i kraft 1. januar 1994.

EØS-avtalen gir norsk næringsliv og nordmenn de samme rettigheter og plikter som næringsliv og borgere i andre EØS-land når det blant annet gjelder handel med varer, investeringer, bank- og forsikring, kjøp og salg av tjenester og rett til å ta arbeid, studere og bo i EØS-land.

Bakgrunnen for opprettelsen av et felles marked var å avvikle handels­hindringer og å gjennomføre felles regler for fritt varebytte og for fri bevegelighet av kapital, tjenester og personer. På de områder som EØS-avtalen omfatter, skal EØS utgjøre ett marked. Nasjonale grenser skal ikke hindre handel, investeringer og flytting.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.