– Humanitær nødhjelp og tilgang skal ikke politiseres eller brukes som våpen i krig
Nyhet | Dato: 15.02.2024 | Utenriksdepartementet
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim møtte i dag leder for samlingen av den sivile, demokratiske fronten og tidligere statsminister i Sudan, Abdalla Hamdok.
– Norge vil bruke enhver mulighet til å snakke om den forferdelige humanitære situasjonen i Sudan og behovet for internasjonal støtte til det sudanske folket. Krisen har havnet helt i skyggen av andre kriser og må få den oppmerksomheten den trenger og fortjener, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim etter møte med Hamdok i Addis Abeba. Statsråden deltar på toppmøte i Den afrikanske union i den etiopiske hovedstaden.
Tvinnereim og Hamdok diskuterte den katastrofale humanitære situasjonen i landet. Sudan er nå det landet i verden med flest internt fordrevne. Nabolandene har tatt imot over 1.7 millioner flyktninger. Inne i Sudan trenger over halvparten av befolkningen nødhjelp og nesten 18 millioner sulter.
Til tross for enorme behov hindres humanitære aktører i å nå fram til de som trenger det. Sudan er en del av et økende antall konflikter der sult er en direkte konsekvens av at en eller flere av partene til konflikten hindrer humanitær tilgang. Det er helt uakseptabelt. Helt siden krigsutbruddet har Norge insistert på at partene må overholde sine forpliktelser til å beskytte sivilbefolkningen og sørge for at nødhjelp kommer fram.
– Humanitær nødhjelp og tilgang skal ikke politiseres eller brukes som våpen i krig, og partene må følge internasjonale humanitære regler, sier Tvinnereim.
Hamdok og Tvinnereim diskuterte også mulighetene for våpenhvile i det som er en svært brutal konflikt med store menneskelige lidelser.
– Norge har siden utbruddet av krigen støttet den sivile prosessen for å samle aktører slik at de er klare til å bidra til en fredelig overgang når krigen en dag tar slutt. Det internasjonale samfunnet må opprettholde oppmerksomheten på situasjonen i Sudans og legge press på partene slik at de kommer til forhandlingsbordet og forplikter seg til en våpenhvile og humanitær tilgang, avslutter Tvinnereim.