Utenriksministeren i Nairobi

– Kenya er en nær samarbeidspartner for Norge

Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Nairobi den 6. og 7. juni. Besøket markerer 60 år med bilaterale relasjoner mellom Norge og Kenya.

Utenriksministeren på talerstolen i Nairobi
Sammen med blant andre Kenyas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Monica Juma, møtte utenriksminster Eide studenter ved Universitetet i Nairobi til panelsamtale om hvordan land som Norge og Kenya kan samarbeide om å løse globale problemer. Foto: Ane Jørem, Utenriksdepartementet.

– I år er det 60 år siden Norge, som femte land i verden, anerkjente Kenya som stat. På Universitetet i Nairobi 6. juni ga utenriksminister Eide studenter og sivilsamfunn en linjetale om norsk samarbeid med afrikanske land. Arrangementet kan sees her (youtube.com).

– Afrikanske land har alltid vært viktige i internasjonal politikk, men vi ser at kontinentets globale og geopolitiske betydning øker. Kenya er en nær bilateral partner for Norge, med store økonomiske investeringer og ganske betydelig handel. Men Kenya er også en viktig partner på den globale arenaen, som i kampen for grønn omstilling, forsvar av folkeretten og reform av det internasjonale skattesystemet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksministeren møter norsk, nordisk og kenyansk næringsliv. Kenya er det landet på kontinentet hvor Norge har gjort størst investeringer: Statens pensjonsfond utland (SPU) og statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund, har til sammen investeringer i Kenya verdt nesten 500 millioner dollar. Om lag femti norske store og små selskaper er i Kenya.

Innsats for fred i regionen og etterlevelse av folkeretten

Oppfølging av arbeid for fred, og for at alle land må etterleve folkerettens regler, er sentralt for besøket. Utenriksministeren har møter med kenyanske myndigheter, FN og sivilsamfunnsaktører for å følge opp norsk engasjement for fred og stabilisering i regionen.

– Norge er opptatt av prosesser som kan lede frem til varig fred og utvikling, blant annet i Sudan, Sør-Sudan, Afrikas horn, Den demokratiske republikken Kongo. Kenya er tungt involvert i alle disse prosessene på konstruktiv måte, og vi ønsker samarbeide mer med Kenya som et relativt stabilt land i en urolig region, sier Eide.

– Et viktig budskap fra Norge i møter med myndigheter og sivilsamfunnsaktører er at menneskerettighetene gjelder for alle, og at stater må følge sine forpliktelser etter folkeretten, inkludert humanitærretten.  De samme reglene gjelder i alle konflikter, enten det er i Sudan, i Gaza eller Ukraina. Dette har vært viktig for Norge, og det er blitt positivt lagt merke til av mange afrikanske land. Vårt forsvar for folkeretten gjør også at vi kan ta opp behovet for afrikanske lands engasjement for klare folkerettsbrudd begått av Russland mot Ukraina.

Reform av det internasjonale skattesystemet: - Sterkt engasjement fra afrikanske land

Utenriksministeren ønsker samarbeid med Kenya om reform av det internasjonale skattesamarbeidet, et tema som Afrika-gruppen har tatt opp i FN. Da FN vedtok en historisk resolusjon om en internasjonal skattekonvensjon i fjor, stemte de fleste vestlige landene mot forslaget. Norge og fire andre OECD-land stemte avstående

– Stater trenger tilgang en del av velstanden som skapes i eget land for å bygge landet. Men det internasjonale systemet er rigget slik at det i mange land er altfor lett å snike unna verdier. Dette skjer enten ved at multinasjonale selskaper flytter profitten til skatteparadiser, eller ved at lokale rikinger slipper unna beskatning. Vi trenger en reform av det internasjonale skattesystemet, og nå er Norge med i byrået som styrer dette i arbeidet i FN. Jeg ser fram til å diskusjoner om Kenyas syn på skattereform, sier Eide.

En mann sitter ned ved en pult og signerer og en mann står ved siden av
Regionale fred- og sikkerhetsspørsmål, næringssamarveid og grønne arbeidsplasser var blant temaene da Eide møtte utenriksminister Musalia Mudavadi 6. juni. Foto: Ane Jørem, Utenriksdepartementet.