En av to ukrainere i jobb

Hele en av to ukrainere som har bodd i Norge i to år er i jobb, viser tall fra SSB.

– Regjeringen har tatt flere grep for å få flere i arbeid. Vi har gjort introduksjonsprogrammet mer arbeidsrettet, og vi har gjort norskopplæringen mer fleksibel ved at det er lettere å kombinere norskopplæring med arbeid. Jeg er derfor glad for at dette gir resultater. Vi skal stille krav til de som kommer hit, men vi skal også stille opp for dem, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

De nye tallene fra SSB viser at i juni i år var omtrent 32 prosent av alle ukrainere i Norge i jobb. Andelen er omtrent 38 prosent for de som har bodd i Norge ett år, og omtrent 48 prosent for de som kom for to år siden. 

– Nå er det viktig at kommunene lærer av hverandre for å sette ukrainere i kontakt med fremtidige arbeidsgivere. Mange ukrainere har både utdanning og arbeidserfaring som vi trenger i Norge, derfor håper jeg enda flere vil åpne dørene for ukrainere som ønsker å bidra i det norske arbeidslivet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

De fleste ukrainerne som er kommet etter fullskala-invasjonen i februar 2022 jobber som renholdere, butikkmedarbeidere, og barnehage- og skoleassistenter.

– Vi vet at mange lærer seg bedre norsk ved å komme arbeid, samtidig er det bra for den enkelte ved at de tjener egne penger og på den måten får mer trygghet i hverdagen. Vi ønsker at alle som kan jobbe, skal jobbe mens de er i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Etter Russlands fullskala-krig har vi bosatt nærmere 80.000 fordrevne fra Ukraina. Ukrainere i Norge utgjør nå den største flyktninggruppen i Norge, likevel viser tallene fra SSB at de kommer raskere i arbeid enn andre grupper.