Én milliard til matsikkerhet i utviklingsland
Nyhet | Dato: 13.06.2024 | Utenriksdepartementet
Avfall fra fiskeoppdrett som gjødsel, ris som tåler klimaendringer bedre og nøtter som gir penger i lomma for småbønder. Det er noen av ingrediensene når Norge har tildelt femårig støtte til matsikkerhet.
Sult i verden øker for femte år på rad og Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Nesten 300 millioner mennesker vet ikke når og hvordan de skal få sitt neste måltid.
Å sørge for bedre matsikkerhet er en hovedprioritet i regjeringens utviklingspolitikk. Det skjer gjennom støtte til småbønder og mer lokal matproduksjon, som er tilpasset et mer ekstremt og uforutsigbart klima.
Sivilt samfunn spiller en viktig rolle i denne kampen: En milliard kroner investeres over fem år i deres innsats for å øke produksjon og markedstilgang for småskala matproduksjon. Nå har Norad besluttet at fem organisasjoner får støtte, med innsats i Niger, Malawi, Uganda, Tanzania, Etiopia og Mosambik.
– Med støtten til sivilsamfunn vil regjeringen nå småbønder. Vi vil øke produksjonen og gjøre dem mer motstandsdyktige mot klimaendringer, økonomiske vansker og konflikt. Vi vil støtte dem som jobber i verdikjedene lokalt for å få maten fra distriktet og inn til de store byene. Slik støtter vi opp om afrikanske lands egne ambisjoner om økt matsikkerhet og bidrar til å forebygge sult. Jeg ser fram til å se resultatene av sivilsamfunnets innsats og hvordan det kan endre liv for kvinner og lokalsamfunn, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Norges Vel: Ris til over en million mennesker og cashew-stiklinger til småbønder
Norges Vel, i samarbeid med Norcap, er eneste norske organisasjoner som nådde opp i konkurransen. De vil motta 200 millioner over fem år for å trappe opp sin innsats i Tanzania og Mosambik.
I Tanzania får over fem tusen småskala risbønder tilgang til klimatilpassede frø av høy kvalitet, og vil produsere nok ris til å dekke årsforbruket til en halv million mennesker i Tanzania. Ris er en viktig basisvare i Tanzania og en sentral inntektskilde for småbrukere. Norges Vel jobber med to bonde-eide organisasjoner, med det formål at bøndene skal sitte igjen med større fortjeneste ved at de også tar del i foredlingen av råvaren.
Cashew-nøtter gir viktig næring, i tillegg til inntekt for mange på landsbygda i Mosambik. I Mosambik videreutvikler Norges Vel nå et nettverk med planteskoler som vil gi cashew-stiklinger til 75 000 bønder og opplæring i å ta vare på cashew-trærne. Det vil utvide sesongen og øke avlingene, og dermed gi mer inntekter til fattige småbønder.
Avfall til nytte: Økosystem-vennlig fiskeoppdrett i Malawi
Kanadiske CDF, i samarbeid med WorldFish, har fått støtte til å integrere landbruk og fiskeoppdrett i Malawi. Et slikt integrert system er både klimavennlig og økonomisk fordelaktig fordi det utnytter alle ressursene på best mulig måte. Gjennom organisering i samvirker vil småskalabønder ta i bruk små fiskedammer hvor rester fra avlinger vil kunne brukes til å fôre fiskene. Avføring fra husdyr brukes til å gjødsle fiskedammene og øker vekst av plankton som naturlig fiskefôr. De næringsrike avleiringene i dammene blir igjen til god gjødsel på bøndenes åkerlapper. Et slikt integrert system hvor alle komponenter støtter opp under hverandre bidrar til et mer klimarobust økosystem og mindre ressurstap.
Her er de fem konsortiene som får tildelt støtte over fem år
- Det Kongelige Selskap for Norges Vel, i samarbeid med Norcap: Økt matproduksjon, inntekter og evne til å håndtere klimaendringer for småskala matprodusenter i Tanzania og Mosambik: Totalt: 200 millioner over fem år.
- The Co-operative Development Foundation of Canada, i samarbeid med WorldFish: Integrering av landbruk og akvakultur for å øke matsikkerhet i Malawi: Totalt 170 millioner kroner over fem år.
- PELUM Uganda, i samarbeid med Oxfam Novib og CIRAD: Utvikling og bevaring av lokale frøsorter for å gi mer næringsrik mat, gjennom samarbeid med bønder i Uganda, Malawi og Niger: Totalt 175 millioner kroner over fem år.
- SNV, i samarbeid med Farm Africa: Nederlandske SNV skal arbeide med bondekooperativer og små- og mellomstore landbruksbedrifter. Målet er økt produksjon av blant annet durum, solsikke, bønner, og at bøndene sitter igjen med økt matsikkerhet og mer penger i lomma. Total: 200 millioner kroner over fem år.
- Stichting IDH, Sustainable Trade Initiative: Samarbeid med privat sektor om å øke småbønders produksjon av blant av mais, ris, bønner, olje og rotfrukter i Tanzania og Etiopia, samt skape arbeidsplasser gjennom lokal bearbeiding av maten. Totalt: 255 millioner kroner over fem år.
Kvinnelige småbønder aller viktigst å nå
Ifølge FN har likestilling i landbruket en enorm betydning for global matsikkerhet og ernæring (fao.org). Kvinnelige matprodusenter møter flere hindringer og rammes hardere enn menn av den globale matkrisen. Fjerner man kjønnsforskjeller i matsystemene vil det kunne redusere antallet matusikre mennesker med 45 millioner. Likestilling og målrettede tiltak for kvinnelige matprodusenter var derfor en sentral del av utlysningen.
– Kvinner jobber i alle deler av matforsyningen, fra produksjon, foredling og salg, men må få bedre muligheter. Å støtte kvinner som jobber med mat vil gi både mer matsikkerhet og mer økonomisk utvikling for alle, sier Kristiansen Tvinnereim.
Stor konkurranse mellom organisasjoner over hele verden
Norad mottok 200 konseptnotater fra sivilsamfunnsorganisasjoner, hvorav organisasjonene bak 12 av konseptene ble invitert til å utvikle fullstendige søknader. Søknadene ble vurdert av en gruppe av eksperter innen agronomi, styrking av sivilsamfunnet, verdikjedeutvikling og likestilling, i tillegg til at Norges ambassader bidro med landspesifikke vurderinger. Norad landet til slutt på å støtte fem av søknadene.