112 norske borgere ut fra Gaza lørdag

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

112 norske borgere og personer med tilknytning til Norge krysset lørdag 18. november grensen inn til Egypt ved Rafah.

– Jeg er svært glad for at vi nå har fått ut enda flere norske borgere fra Gaza. De som kom seg ut fra Gaza i går kveld blir nå ivaretatt på vårt mottakssenter i Kairo, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

De norske borgerne ble møtt ved grensen av et team fra norske myndigheter med medisinsk personell, ansatte fra ambassaden i Kairo og ID- og dokumenteksperter som bisto med nødvendige dokumenter for innreise til Egypt. De norske borgerne har ankommet mottakssenteret i Kairo. Her får de praktisk bistand fra norske myndigheter, helsehjelp og bistand med reise videre fra Egypt til Norge. 

– Det store flertallet av de som har registrert seg hos oss er nå ute av Gaza. Mange har allerede kommet til Norge, enten på flyet vi satte opp i går, eller på kommersielle fly fra Kairo, sier utenriksminister Eide.

Totalt har 212 personer med tilknytning til Norge kommet seg ut. De aller fleste er norske statsborgere. Noen er utlendinger med oppholdstillatelse i Norge, og noen er foreldre eller søsken av norske barn, og reiser sammen med disse. Onsdag kom den første gruppen med norske borgere, 51 personer, over grensen. Fredag krysset 49 norske borgere grensen ved Rafah.

– Det er fortsatt norske borgere og personer med tilknytning i Gaza som ønsker vår bistand til å komme seg ut. Vi jobber kontinuerlig både i Oslo og på våre utenriksstasjoner for å hjelpe disse, sier utenriksminister Eide.

Det er ikke norske borgere på listen over personer som får krysse grensen søndag. Personer som stod på listene for utreise tidligere i uken, men ikke har krysset grensen, kan likevel krysse grensen i dag. Utenriksdepartementet fortsetter å arbeide for at alle norske statsborgere i Gaza skal få komme ut så raskt som mulig.

– Fortsatt er over to millioner mennesker på Gaza fanget i en forferdelig situasjon. Det er enorme lidelser blant sivilbefolkningen, og det haster med en humanitær våpenhvile, sier utenriksminister Eide.